Decizia Maiei Sandu după ce Putin a sfidat, din nou, Republica Moldova. Lidera de la Chișinău cere un referendum

Luni, 18 Martie 2024, ora 18:32
3611 citiri
Decizia Maiei Sandu după ce Putin a sfidat, din nou, Republica Moldova. Lidera de la Chișinău cere un referendum
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE după invazia rusă în Ucraina FOTO Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni, 18 martie, un apel la parlament să iniţieze procedura de organizare a referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a îndemnat societatea civilă la coordonarea eforturilor pentru a combate propaganda şi dezinformările, promovând în acelaşi timp beneficiile aderării republicii la UE, potrivit Deschide.md.

”Vreau să fac un apel către Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze procesul propriu-zis şi să pornim activităţile pentru organizarea referendumului în această toamnă”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău.

Ea a subliniat beneficiile aderării la Uniunea Europeană, menţionând că avantajul cel mai mare este pacea.

”Cel mai mare avantaj este pacea. Cu toţii cunoaştem că pacea este garantată în UE. În toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace şi de aici încrederea mea că toţi cetăţenii Republicii Moldova vor ca statul nostru să devină stat membru al UE, pentru că toţi cetăţenii R. Moldova îşi doresc pace aici în R. Moldova, poate doar cu excepţia câtorva slujitori ai Kremlinului, dar în marea majoritate cetăţenii noştri vor pace. UE e în primul rând un proiect de pace şi aşa putem să consolidăm pacea prin aderarea la UE”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit ei, Republica Moldova se află în faţa unei oportunităţi istorice, deşi de 30 de ani s-a vorbit despre integrare europeană fără să se facă paşi hotărâţi.

”Auzim voci din opoziţie care spun că acest proiect nu este al poporului, ci al guvernării, ca să convingem că acesta este un proiect al poporului e nevoie să facem acest referendum acum”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, ea s-a adresat societăţii civile cu îndemnul de a-şi coordona eforturile în combaterea falsurilor şi dezinformărilor despre UE, de a explica societăţii ce înseamnă UE şi care sunt transformările.

În acest sens, Maia Sandu a spus că luni a fost lansată platforma web pentru.md, care va promova mesaje despre Uniunea Europeană şi va combate falsurile lansate în spaţiul public despre blocul comunitar, conform Newsmaker.

Pe lângă principalul avantaj de pace, aderarea la UE va aduce bunăstare şi prosperitate cetăţenilor R. Moldova, a menţionat aceasta, dând ca exemplu nivelul de viaţă în statele care au aderat la UE, precum România, şi făcând trimitere şi la recentele date cu privire la volumul exporturilor.

Astfel, în anul 2023, 65% din volumul total al exporturilor a fost direcţionat către piaţa Uniunii Europene, 47 de miliarde de lei provenind din UE în R. Moldova. În Federaţia Rusă, exporturile moldovene au constituit 3,5 %.

Republica Moldova este ţară-candidată la aderarea la UE. În decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova a venit cu o primă reacţie după ce Federaţia Rusă a organizat alegeri prezidenţiale în stânga Nistrului, în pofida interdicţiei impuse de autorităţile de la Chişinău. Maia Sandu a acuzat Moscova de sfidare. ”Denotă lipsă de respect”, a afirmat ea, potrivit portalului NewsMaker.

”Reprezintă o nouă acţiune care sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse. O nouă acţiune care denotă lipsă de respect faţă de Moldova şi cetăţenii ei”, a declarat preşedintele R.Moldova, adăugând că guvernul va anunţa, ”în termini utili”, măsura de răspuns faţă de acţiunile Rusiei.

Referitor la incidentele de la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău, dar şi la presupusul atac cu dronă de la Tiraspol în ziua alegerilor organizate de Rusia, Sandu a declarat: ”Ambele seamănă a acţiuni de provocare, care să alimenteze frica şi să creeze o situaţie tensionată”.

Federaţia Rusă a organizat în Transnistria birouri de vot pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, fără acordul Chişinăului. Autorităţile constituţionale ale R. Moldova, SUA, România şi Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă, astfel, integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. În cadrul scrutinului, potrivit presei locale, au participat peste 46.000 de locuitori ai Transnistriei care au votat duminică, în ultima zi de vot. Aproape 45.000 dintre ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezenţă la vot la prezidenţialele organizate de Rusia în stânga Nistrului din ultimii 18 ani, remarcă NewsMaker.

Referitor la alegerile prezidenţiale din Rusia, care i-au asigurat un nou mandat preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin, acestea nu pot fi numite nici libere şi nici corecte, a afirmat Maia Sandu.

”Nu poate fi vorba despre alegeri libere şi corecte atunci când oponenţi adevăraţi sunt înlăturaţi din cursă, atunci când represaliile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, asta nu este democraţie şi asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi, aici, în Moldova. De asta vrem să fim stat membru al UE. Aceasta nu este democraţie şi nu este alegere conştientă şi liberă a cetăţenilor”, a declarat preşedinta Maia Sandu.

Chişinăul, a spus ea, îşi doreşte relaţii bune cu toate ţările, inclusiv cu Federaţia Rusă, dar cu o condiţie. ”Noi ne dorim o relaţie bună cu toate ţările, inclusiv cu Federaţia Rusă, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială, pentru suveranitatea Moldovei. Vrem să vedem respect pentru cetăţenii noştri, vrem ca Federaţia Rusă să nu se amestece în treburile noastre interne, aşa cum noi nu ne implicăm în treburile interne ale Rusiei. Noi nu putem să avem relaţii bune cu un regim care ucide oameni nevinovaţi în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că în momentul în care Federaţia Rusă va deveni ţară liberă şi va renunţa la război, lucrurile nu se vor schimba”, a afirmat Maia Sandu.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
#aderare ue republica moldova, #referendum, #maia sandu, #alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #Transnistria , #Stiri Maia Sandu