Campania de extindere a UE continuă. Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor cu Bosnia şi Herţegovina VIDEO

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 02:45
1225 citiri
Campania de extindere a UE continuă. Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor cu Bosnia şi Herţegovina VIDEO
Ursula von der Leyen la Sarajevo FOTO / X Ursula von der Leyen

Comisia Europeană va recomanda celor 27 de state membre să deschidă negocieri de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, aceasta fiind cea mai recentă decizie în cadrul unei campanii de extindere a UE care a luat amploare după invazia Rusiei în Ucraina.

Salutând "progresul impresionant" înregistrat de mica ţară din Balcani, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi, 12 martie, că Bruxellesul va recomanda celor 27 de state membre să deschidă negocieri oficiale în vederea aderării, o decizie care deja a fost luată, la sfârşitul anului 2023, în cazul Ucrainei şi Moldovei.

"Desigur, sunt necesare progrese suplimentare pentru a adera la Uniunea noastră. Dar ţara demonstrează că poate îndeplini criteriile de aderare şi poate răspunde aspiraţiei cetăţenilor săi de a face parte din familia noastră", a asigurat Ursula von der Leyen în faţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Statele membre vor discuta această recomandare a Comisiei la următorul lor summit, din 21-22 martie, la Bruxelles.

Bosnia rămâne foarte divizată în urma conflictului intercomunitar care a devastat această fostă republică iugoslavă şi a făcut peste 100.000 de morţi la începutul anilor 90.

La aproape 30 de ani de la acordurile de la Dayton, care au pus capăt conflictului în 1995, instituţiile ţării sunt încă paralizate. Aceasta este împărţită în două: o entitate sârbă, acuzată în mod regulat că face jocul Moscovei în regiune şi care are ambiţii separatiste, şi o entitate bosniaco-croată, ai cărei lideri doresc ca ţara să adere la NATO.

"Am deschis uşa principală către UE şi nu mai există cale de întoarcere", a reacţionat cu bucurie Nermin Niksic, premierul entităţii croate, una dintre cele două entităţi care alcătuiesc ţara împreună cu cea a sârbilor bosniaci.

Şi Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, a salutat, marţi, anunţul Comisiei. "Pentru noi (sârbii bosniaci), drumul european este important, deoarece reprezintă realizarea unui mare obiectiv naţional pentru sârbi - acela de a trăi într-un spaţiu economic şi politic fără frontiere" cu Serbia vecină, a scris el.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, avertizase însă marţea trecută, la Sarajevo, în privinţa "retoricii" ruseşti din Bosnia - o aluzie chiar la liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care a fost decorat recent de Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, şi înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, Christophe Schmidt, a denunţat comportamentul "antieuropean" al liderului sârbilor bosniaci, dar i-a cerut acestuia să nu transforme acest lucru într-un obstacol în calea integrării.

Von der Leyen a declarat marţi că Bosnia este acum "pe deplin aliniată" la politica externă şi de securitate a UE, "ceea ce este crucial în aceste vremuri geopolitice tulburi", a subliniat ea.

Bosnia este candidată la aderarea la UE încă din 2016, dar negocierile s-au accelerat abia după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, care a reaprins interesul UE pentru regiunea balcanică, unde Rusia este, de asemenea, foarte influentă.

"În ultimii ani, am trecut la o viteză superioară în abordarea noastră faţă de această regiune", a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.

Mai mulţi miniştri şi şefi de guvern europeni s-au deplasat recent la Sarajevo pentru a sprijini procesul de aderare.

Rămân, totuşi, mai multe obstacole. Ţara tocmai a adoptat o lege împotriva spălării banilor, cerută de Bruxelles, dar nu există încă un acord privind reforma justiţiei şi nici o lege referitoare la conflictele de interese în cadrul instituţiilor.

"S-au înregistrat mai multe progrese într-un an şi ceva decât în peste un deceniu", a dat asigurări, marţi, Ursula von der Leyen.

Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#aderare ue balcani, #aderare UE, #bosnia hertegovina, #Ursula von der Leyen Comisia Europeana, #extindere UE Balcani , #aderare UE