De ce vrea să amâne Viktor Orban aderarea Ucrainei la UE. Temeri privind un ”centru de forță”, din care ar face parte și România

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 17:24
6758 citiri
De ce vrea să amâne Viktor Orban aderarea Ucrainei la UE. Temeri privind un ”centru de forță”, din care ar face parte și România
Viktor Orban FOTO X/Nexta

Premierul ungar Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE întrucât consideră că aceasta ar altera echilibrul politic, potrivit unui articol publicat de portalul de investigaţii Direkt36.hu, care citează surse anonime, relatează miercuri, 31 ianuarie, agenţia EFE.

Conform respectivului site, Orban a menţionat aceste reticenţe în timpul unei reuniuni avute în primăvara trecută cu deputaţi din partidul său Fidesz şi din opoziţie. ”A spus că aderarea Ucrainei la UE ar altera echilibrul relaţiilor de putere în UE, în timp ce Statele Unite ar căpăta prea multă influenţă în regiune”, afirmă una din sursele citate.

La aceeaşi reuniune, Orban le-a mai spus celor prezenţi că, potrivit informaţiilor ce i-au fost furnizate de serviciile secrete, Statele Unite au promis Ucrainei că UE va desfăşura cu ea negocieri accelerate de aderare.

Potrivit lui Orban, continuă articolul, această aderare implică ”un risc geopolitic”, întrucât prin intrarea Ucrainei în UE s-ar crea în Europa un ”centru de forţă” dominat din punct de vedere politic, economic şi militar de SUA. O asemenea axă ar fi formată din Polonia, ţările baltice, Ucraina şi parţial România, adică ţările care se tem cel mai mult de un atac rusesc ori care au relaţii foarte strânse cu SUA.

Site-ul Direkt36.hu mai scrie că Orban a afirmat la respectiva reuniune că Franţa şi Germania au respinsa propunerea sa de a apropia Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) de axa franco-germană pentru ”a consolida astfel estul Europei”.

Premierul ungar şi-a exprimat de altfel public respingerea faţă de aderarea Ucrainei la UE, motivând-o prin încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia, corupţia din Ucraina şi efectele negative pe care o intrare a Ucrainei în UE le-ar avea asupra altor state membre.

”Trebuie să fim prudenţi, întrucât Ucraina este o ţară imensă”, iar aderarea acesteia la UE ”va avea un impact enorm, dezastruos asupra economiile europene, mai ales în sectorul agricol”, a avertizat Orban într-un interviu publicat marţi de săptămânalul francez Le Point. În decembrie, într-un alt interviu acordat aceleiaşi publicaţii, el a afirmat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an ”peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii”.

Totuşi, la summitul european din decembrie premierul ungar a renunţat la veto-ul său faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.

A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
Echipajul de 8 plus 1 masculin al României, format din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci,...
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
Echipajul de patru rame feminin al României, alcătuit din Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş, a câştigat medaliile de argint, sâmbătă, la Campionatele Europene...
#aderare Ucraina UE, #Viktor Orban premier ungaria, #SUA, #NATO, #Romania , #stiri Viktor Orban