Prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina. Cum va aduce țara mai aproape de alianță

Vineri, 07 Iulie 2023, ora 17:16
1374 citiri
Prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina. Cum va aduce țara mai aproape de alianță
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Reuniunea inaugurală a unui nou consiliu NATO-Ucraina, format din cei 31 de aliaţi din NATO şi Ucraina, va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius, a anunţat vineri, 7 iulie, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, citat de The Guardian.

Stoltenberg a descris noul organism ca fiind format din membri ”egali”. Acest lucru va permite oricărui membru, inclusiv Ucrainei, să convoace o reuniune de consultare în caz de criză dacă se simte ameninţat în vreun fel. Apoi, se pot lua decizii ca răspuns la orice problemă care apare.

”În esenţă, consiliile trebuie să decidă ce decizii pot lua. Acest lucru deschide posibilitatea unor activităţi comune mai practice. Ideea este că, prin înfiinţarea acestui organism, creăm un for în cadrul căruia să facem lucruri împreună, luăm decizii împreună, ne consultăm împreună cu privire la probleme care sunt importante pentru securitatea noastră. Acest lucru aduce, din nou, Ucraina mai aproape de NATO”, a punctat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Întrebat de un jurnalist ucrainean despre formularea care ar putea fi aşteptată în concluziile summitului NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius în legătură cu viitorul statut de membru permanent al Ucrainei, Jens Stoltenberg a declarat că aliaţii încă se consultă cu privire la această chestiune.

El a spus că se aşteaptă la decizii privind sprijinul practic concret furnizat Kievului, dar va trebui să existe şi o dimensiune politică. El s-a arătat încrezător că NATO va avea un mesaj ”clar”.

”Suntem de acord că uşa NATO este deschisă. Suntem de acord că Ucraina va deveni membră, ceea ce reprezintă un mesaj important”, a menţionat Stoltenberg. El a spus că va depinde apoi de aliaţi şi de Ucraina să stabilească când şi a dat asigurări că Rusia nu va avea drept de veto.

Stoltenberg a reiterat însă că, dacă Ucraina nu va câştiga războiul, oricum nu se va pune problema aderării.

Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Dacă Occidentul își respectă promisiunile de a-i furniza mai multe arme, Ucraina poate câștiga războiul contra Rusiei, a declarat joi, 25 aprilie, secretarul general al NATO, Jens...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#aderare Ucraina NATO, #consiliu nato ucraina, #Jens Stoltenberg NATO, #summit nato vilnius , #NATO