Ungaria continuă să facă jocul Rusiei. Partidul lui Viktor Orban a boicotat votul privind aderarea Suediei la NATO, sfidându-l pe ambasadorul SUA

Luni, 05 Februarie 2024, ora 19:04
4838 citiri
Ungaria continuă să facă jocul Rusiei. Partidul lui Viktor Orban a boicotat votul privind aderarea Suediei la NATO, sfidându-l pe ambasadorul SUA
Viktor Orban și Vladimir Putin, în China FOTO Facebook/Viktor Orban

Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, şi omologi ai săi din alte 14 ţări membre NATO, au fost prezenţi luni, 5 februarie, în parlamentul Ungariei, unde au luat loc la balcon, într-un gest surprinzător prin care au făcut presiuni pentru ratificarea aderării Suediei la Alianţă, relatează Reuters şi AFP.

Partidul de guvernământ FIDESZ, condus de premierul Viktor Orban, a boicotat sesiunea parlamentară convocată de opoziţie în vederea ratificării. În aulă au fost prezenţi doar cei 51 de deputaţi din opoziţie. 148 de locuri au rămas goale. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, solicitată de guvernul de la Stockholm în mai 2022. Primirea de noi membri necesită unanimitatea statelor din alianţă. Turcia - care s-a opus şi ea - a aprobat demersul Suediei la sfârşitul lunii trecute.

Orban şi-a exprimat acordul de principiu, însă tergiversările continuă la Budapesta de câteva luni.

Reuters apreciază că Ungaria şi-a deteriorat relaţiile cu Statele Unite prin întârzierea provocată.

Parlamentarul Mate Kanasz-Nagy, din partidul de opoziţie LMP, a declarat în plenul legislativului că ”este foarte neplăcut” că Fidesz a blocat primirea Suediei.

Colega sa Agnes Vadai, reprezentantă a Coaliţiei Democratice, de asemenea, din opoziţie, a apreciat că Orban vrea să facă un gest pentru preşedintele rus Vladimir Putin, ”afectând astfel unitatea NATO” cu riscul de a periclita securitatea naţională a Ungariei, şi acţionează ”din orgoliu personal”, pentru a obţine ”titluri în presa internaţională”.

Diplomaţii străini nu au făcut niciun comentariu înainte de a intra în parlament. Reuters apreciază că este posibil să urmeze declaraţii la sfârşitul sesiunii. Ambasada americană reamintise vineri într-un comunicat citat de AFP că ”prim-ministrul a promis că va acţiona ”cu prima ocazie”. Sesiunea de luni i-o oferă”.

Grupul parlamentar al FIDESZ anunţase luni că aderarea Suediei la NATO ar putea fi ratificată în următoarea sesiune ordinară a legislativului, programată spre sfârşitul lui februarie, după vacanţa de iarnă. Într-un e-mail prin care a răspuns unor întrebări din partea Reuters, partidul a susţinut că ”dacă este o problemă importantă pentru suedezi, atunci evident prim-ministrul Suediei va veni la Budapesta”.

Cancelaria premierului suedez Ulf Kristersson şi ministerul de externe de la Stockholm nu au răspuns imediat solicitării agenţiei citate de a comenta. Anterior, Kristersson acceptase invitaţia la Budapesta, dar respinsese ideea de ”negocieri” şi ”cerinţe” din partea Ungariei.

Vineri seară, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a apreciat că ar fi ”frumos” dacă premierul Suediei ar veni la Budapesta înainte de ratificare, aşa cum a mers şi la Ankara înainte de a primi undă verde din partea Turciei.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#aderare suedia nato, #vot Ungaria, #boicot, #FIDESZ Ungaria, #Viktor Orban premier ungaria , #stiri Viktor Orban