Președintele Turciei se ține tare în negocierile privind aderarea Suediei la NATO. Ce le cere americanilor

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 17:05
3161 citiri
Președintele Turciei se ține tare în negocierile privind aderarea Suediei la NATO. Ce le cere americanilor
Președintele Turciei, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și premierul Suediei, Ulf Kristersson FOTO Twitter/Jens Stoltenberg

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiţionat din nou vineri, 8 decembrie, ratificarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO.

El a cerut, în schimb, aprobarea ”simultană” de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 Turciei, relatează AFP.

”Canada nu discută despre Suedia decât în legătură cu camerele pe care vrem să le achiziţionăm pentru dronele noastre. Statele Unite spun acelaşi lucru. Spuneţi că veţi lua măsuri cu privire la problema F-16 după adoptarea de către Congres. (...) Faceţi-o simultan şi în mod solidar cu ceea ce vă revine şi Parlamentul nostru va lua decizia necesară”, a declarat Erdogan.

Parlamentul turc a început la jumătatea lunii noiembrie examinarea protocolului de aderare a Suediei la NATO, aflat în aşteptare din mai 2022, însă discuţiile au fost ulterior amânate.

Turcia jucase deja cartea Suediei pentru a încerca să obţină undă verde din partea Statelor Unite pentru vânzarea de avioane F-16, de care are nevoie pentru a-şi moderniza forţele aeriene.

Guvernul american nu se opune acestei vânzări, însă Congresul SUA a blocat până acum această achiziţie din motive politice, precum încălcări ale drepturilor omului în Turcia sau tensiunile cu Grecia.

Nemulţumirea Ankarei faţă de Washington pentru sprijinul acordat de acesta Israelului în războiul împotriva Hamas a complicat şi mai mult situaţia.

Suedia a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că a primit asigurări că Turcia va ratifica aderarea ”în câteva săptămâni”.

Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc nu a stabilit încă o nouă dată pentru reluarea examinării protocolului de aderare.

După 17 luni de blocaj, preşedintele Erdogan a transmis la sfârşitul lunii octombrie deputaţilor turci protocolul de aderare a statului scandinav la NATO.

Turcia, alături de Ungaria, sunt ultimele state din cei 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice care blochează aderarea Suediei, după ce au validat aderarea Finlandei la NATO, în martie.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#aderare suedia nato, #Recep Tayyip Erdogan, #presedinte Turcia, #conditie, #vanzare avioane, #avioane F16, #SUA , #Suedia