Cea mai importantă extindere a NATO din ultimele decenii. Suedia a devenit, oficial, al 32-lea stat membru al alianței

Joi, 07 Martie 2024, ora 19:30
1859 citiri
Cea mai importantă extindere a NATO din ultimele decenii. Suedia a devenit, oficial, al 32-lea stat membru al alianței
Suedia a depus cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina FOTO X/Nexta

Suedia s-a alăturat oficial joi, 7 martie, NATO, devenind al doilea nou membru al alianţei militare după invazia Rusiei în Ucraina şi al 32-lea membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic de la a cărui fondare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani, relatează Reuters.

Suedia este în prezent membră NATO. Mulţumim tuturor aliaţilor pentru că ne-au primit ca al 32-lea membru. Ne vom strădui să fim uniţi, solidari şi să împărţim sarcinile şi vom adera pe deplin la valorile Tratatului de la Washington: libertate, democraţie, libertate individuală şi statul de drept. Mai puternici împreună”, a scris pe X premierul suedez Ulf Kristersson.

”Este oficial - Suedia este acum al 32-lea membru al NATO, ocupând locul cuvenit la masa noastră. Aderarea Suediei face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga Alianță mai sigură. Aștept cu nerăbdare să ridic steagul lor la sediul NATO luni”, a scris pe X și șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Ulf Kristersson a înmânat joi guvernului american documentaţia finală, ultimul pas dintr-un proces îndelungat de obţinere a sprijinului tuturor membrilor pentru a adera la alianţa militară. Washingtonul primeşte instrumentele de ratificare ca depozitar al Tratatului Altanticului de Nord.

”Lucrurile bune se întâmplă celor care aşteaptă cu răbdare”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în timp ce primea documentele de aderare a Suediei de la Kristersson. ”Acesta este un moment istoric pentru Suedia, pentru alianţa noastră şi pentru relaţia transatlantică”, a spus Blinken.

Invazia Rusiei în Ucraina a forţat Suedia şi Finlanda să-şi regândească politica de securitate naţională, să renunţe la neutralitate şi să decidă că aderarea la NATO este cea mai bună garanţie de securitate.

Pentru NATO, aderarea Suediei şi a Finlandei - care împarte o graniţă de 1.340 km cu Rusia - reprezintă cea mai importantă extindere din ultimele decenii. Este, de asemenea, o lovitură pentru Vladimir Putin, care a încercat să împiedice orice altă consolidare a alianţei şi a obţinut efectul invers.

Suedia va beneficia de acum de garanţia de apărare comună a alianţei, prevăzută de celebrul Articol 5, conform căruia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Ţara nordică va adăuga forţelor NATO submarinele sale de ultimă generaţie şi o flotă considerabilă de avioane de vânătoare Gripen produse pe plan intern. Va fi, de asemenea, o legătură crucială între Atlantic şi Marea Baltică, la care Rusia are ieşire pe un coridor îngust, în timp ce toate celalalte ţări riverane sunt membre NATO.

Rusia a ameninţat că va lua ”contramăsuri politice şi tehnico-militare” nespecificate ca răspuns la demersul Suediei.

”Aderarea la NATO este, de fapt, ca şi cum ai cumpăra o asigurare, cel puţin atât timp cât Statele Unite sunt dispuse să fie furnizorul de asigurări”, a declarat Barbara Kunz, cercetător la grupul de reflecţie în domeniul apărării SIPRI.

În timp ce Stockholm-ul s-a apropiat tot mai mult de NATO în ultimele două decenii, aderarea marchează o ruptură clară cu trecutul, când, timp de peste 200 de ani, Suedia a evitat alianţele militare şi a adoptat o poziţie neutră pe timp de război.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, şi-a construit o reputaţie internaţională de campioaă a drepturilor omului, iar de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, guvernele succesive au redus cheltuielile militare. Nu mai departe de anul 2021, ministrul apărării din Suedia respingea aderarea la NATO, pentru ca, doar câteva luni mai târziu, guvernul social-democrat de atunci să depună cererea de aderare, alături de vecinul Finlanda.

În timp ce Finlanda s-a alăturat alianţei anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii cordiale cu Rusia, au întârziat ratificarea aderării Suediei.

Turcia a aprobat în cele din urmă cererea Suediei în ianuarie.

Ungaria a amânat decizia privind aderarea Suediei până când premierul Ulf Kristersson a efectuat o vizită la Budapesta, la 23 februarie, când cele două ţări au convenit şi asupra unui acord privind achiziţionarea de către Budapesta a unor avioane Gripen.

Summitul aniversar al NATO, care se va ţine la începutul lui iulie la Washington, va marca astfel cei 75 de ani de existenţă având 32 de membri cu drepturi depline.

Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Speranțe pentru Ucraina, date de șeful NATO: "Nu este prea târziu să câştige războiul"
Dacă Occidentul își respectă promisiunile de a-i furniza mai multe arme, Ucraina poate câștiga războiul contra Rusiei, a declarat joi, 25 aprilie, secretarul general al NATO, Jens...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#aderare suedia nato, #extindere NATO, #Jens Stoltenberg NATO, #razboi Ucraina , #Suedia