Reacții politice după votul pentru Schengen: „Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou de Crăciun pentru Vladimir Putin; O decizie mizerabilă împotriva fiecărui român”

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 16:50
11032 citiri
Reacții politice după votul pentru Schengen: „Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou de Crăciun pentru Vladimir Putin; O decizie mizerabilă împotriva fiecărui român”
Liderii politici de la București au atacat la unison guvernul Austriei FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Politicienii de la București reacționează după ce România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen ca urmare a votului negativ dat în Consiliul JAI de către Austria și Olanda.

Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

„Bode ar trebui să-și dea demisia”

Președintele USR Cătălin Drulă a reacționat pe Facebook, acuzând guvernul austriac că va rămâne în istorie pentru un act de discriminare împotriva României.

„Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare.

Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România”, a explicat Drulă.

Totodată, Drulă se folosește de decizia negativă împotriva României pentru a lansa un atac asupra ministrului de Interne Lucian Bode, despre care spune că ar trebui să-și dea demisia.

„Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a conchis președintele USR.

„O decizie mizerabilă”

O reacția a venit și din partea liderului UDMR Kelemen Hunor, care a catalogat votul Austriei drept o „decizie mizerabilă”, motivată de un joc politic.

„Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare”, a explicat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai subliniat că Ropmânia va continua să lupte pentru aderarea la Schengen.

„România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a mai explicat Kelemen Hunor.

„Austria a ales interesele Rusiei”

O poziție dură a venit și din partea liderului PSD Marcel Ciolacu, care a acuzat Austria că prin veto-ul acordat României oferă un „cadou gratuit de Crăciun” pentru Vladimir Putin.

„Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”, a afirmat Ciolacu pe Facebook.

Mai departe, liderul PSD acuză dreapta europeană pentru acest eșec și precizează că România nu va renunța.

„Dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație. Toată Europa ne dă dreptate, știm că - de această dată - dreptatea este de partea României (...) Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a mai afirmat Ciolacu.

„Solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă”

Liderul AUR George Simion susține că eșecul Schengen este al Guvernului de la București și al preeșdintelui Klaus Iohannis. Totodată, acesta afirmă că Suedia va avea preşedinţia Comisiei în următoarea jumătate de an şi ”nu se va pune în niciun fel sub conducerea Suediei problema extinderii spaţiului Schengen”.

”Vreau să vă spun că solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă, este un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească condusă de Klaus Iohannis şi ministrul de externe Bogdan Aurescu, este semnul că acest guvern nu poate livra nimic, nu poate asigura bunăstarea românilor, nu poate face pentru România ceea ce declară că face. Respingerea României din spaţiul Schengen pentru cel puţin un an de acum înainte este dovada acestui lucru”, a notat George Simion.

„Austria consideră România o țară de mâna a treia”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că va cere scoaterea partidului conservator austriac din PPE, în urma votului de respingere a aderării României la Schengen.

”În acest moment, e confirmat că Austria are o problemă cu România şi că consideră România o ţară de mâna a treia. Acest lucru va duce la reacţii, sunt convins, din partea opiniei publice şi a partidelor politice reprezentante ale opiniei publice de un anumit fel. Nu vă închipuiţi că vom trece ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecinţe. Care vor fi consecinţele, vom discuta în următoarele ore şi zile”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că ceea ce este cert este că ”românii nu vor mai privi cu aceeaşi simpatie o ţară care până acum a avut o relaţie privilegiată cu sufletul românesc şi poporul şi statul român”.

”Noi, PNL, rămânem în PPE. Dar, în acelaşi timp, astăzi, în câteva minute va începe o nouă şedinţă, voi intra prin skype şi voi solicita scoaterea din PPE a OeVP (conservatorilor austrieci, nr), pentru modalitatea în care s-a comportat Austria”. El a arătat că ”nu poţi să votezi o rezoluţie a partidului la Congresul de la Rotterdam, nu poţi să votezi alături de România rezoluţia de la Parlamentul European şi după aceea să întorci totul în ultimele două săptămâni fără a avea repercusiuni”, a mai afirmat Rareș Bogdan.

„Vedem azi fața hidoasă a populismului”

Președintele REPER, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat pe Facebook că poziția guvernului Austriei reprezintă „cinism la rang de politică de stat” și că arată „fața hidoasă a populismului”.

Cioloș i-a criticat și pe politicienii români, despre care spune că au depus un efort mai mare să dea bine în presă decât pe negocieri.

Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României.

Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă. Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali”, a explicat Dacian Cioloș.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#aderare Schengen, #politicieni bucuresti, #opozitie austria, #austria schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen