Ambasadoarea Suediei la București anunță că aderarea la Schengen va fi votată „când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România”

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 12:24
2096 citiri
Ambasadoarea Suediei la București anunță că aderarea la Schengen va fi votată „când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România”
Aderarea României la Schengen este blocată de Austria FOTO Hepta

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén, a declarat joi, 12 ianuarie, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile şi anume atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria.

Ambasadoarea Suediei, Therese Hydén, s-a referit în cadrul conferinţei de lansare a Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, şi la problema aderării României la spaţiul Schengen.

“Aş vrea să ating o chestiune foarte importantă preluată de la Cehia şi o să o abordez cu prioritatea pe care o merită şi anume problema Schengen. Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI şi România a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a avea un rezultat pozitiv. Din păcate, au fost blocate România şi Bulgaria. Ministrul Justiţiei Suediei, care se ocupă de această chestiune la noi în ţară, a spus imediat în cadrul unei şedinţe a cabinetului că Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două ţări. Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia, aceasta este o chestiune foarte importantă şi vom încerca să găsim o soluţie. Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă şi cu toate părţile interesate şi implicate. Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Suedia este angajată pe această cale şi va depune eforturi”, a transmis ambasadoarea Suediei la Bucureşti.

Ea a fost întrebată dacă în timpul preşedinţiei Suediei la Consiliul Uniunii Europene subiectul Schengen va ajunge pe agenda Consiliului JAI.

“Preşedinţia suedeză a primit astfel de abordări cu privire la consultări bilaterale cu ţările implicate în acest subiect. Acesta este procesul care a început, când anume se va finaliza e prea timpuriu să spunem. La ce putem să ne angajăm noi, preşedinţia suedeză, este să lucrăm cu toţi partenerii implicaţi . Uşile noastre sunt deschise pentru consultări şi încurajăm aceste discuţii şi ne aşteptăm şi la un spirit constructiv pentru toate părţile implicate”, a răspuns Therese Hydén.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un cetățean român de 31 de ani a fost condamnat marți, 26 martie, la doi ani și jumătate de închisoare în Austria, după ce s-a dus în Stiria cu un taxi ca să-l bată pe noul iubit al...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #suedia, #vot schengen, #Austria , #Spatiul Schengen