Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO

Luni, 27 Martie 2023, ora 17:08
4596 citiri
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Klaus Iohannis și Charles Michel, la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen anul acesta.

”Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

”Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, şi eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile”, a spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că ”avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frontierele Schengen şi foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen”.

”Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi, însă avem o situaţie legată de migraţie, la nivel mondial şi european, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a anunţat că preşedintele Consiliului European va putea constata în cadrul vizitei pe care o va efectua luni, la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, acţiunea concretă de consolidare a securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene, ”prin tehnologie de ultimă generaţie şi o capacitate de supraveghere în timp real a situaţiei de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă şi rapidă a posibilelor situaţii de criză”.

Şeful statului a prezentat demersurile în care România s-a implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migraţie agreate în luna februarie.

”În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus preşedintele Iohannis.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a subliniat că sprijină eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen.

”Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie şi o să fac tot ce pot pentru a obţine această decizie cât mai curând. (...) Aş vrea să pot să le spun românilor că există sprijin european ca România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat Michel.

Preşedintele Consiliului European a menţionat că este adevărat că migraţia e o provocare la nivelul UE.

”Am avut săptămâna trecută oportunitatea de a discuta aprofundat această problemă, facem progrese. În iunie avem din nou discuţie pe această temă. Dar, din nou, vă puteţi baza pe mine, că o să fac tot posibilul”, a mai spus Charles Michel.

Oficialul european a susținut și necesitatea creșterii sprijinului pentru fermierii români.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#aderare Romania Schengen, #Klaus Iohannis presedinte, #Charles Michel presedinte Consiliul European, #vizita Cotroceni , #stiri Klaus Iohannis