Cristian Pîrvulescu, despre votul negativ privind aderarea la Schengen: ”Va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat”

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 21:14
3318 citiri
Cristian Pîrvulescu, despre votul negativ privind aderarea la Schengen: ”Va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat”
Cristian Pîrvulescu FOTO Facebook / SNSPA

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a făcut luni, 19 decembrie, o scurtă analiză a efectelor votului negativ privind aderarea României la Schengen asupra percepției privind apartenența la UE.

”Suntem nici la două săptămâni de la momentul în care a existat veto-ul austriac. Încă opinia publică românească este afectată de acest veto, pentru că politicienii au creat o mult prea mare aşteptare. Va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat, din cauza asta şi este un lucru pe care am putea bănui că austriecii nu doar l-au intuit, l-au ştiut şi probabil l-au şi dorit într-o anumită măsură, în orice caz, nu le-a păsat foarte tare că se va întâmpla asta aici pentru că au cu totul alte planuri, cu totul alte interese”, a spus politologul la Prima News TV.

Cristian Pîrvulescu a afirmat, despre riscul unui curent eurosceptic în România, că de ceva vreme se manifestă un astfel de curent care nu este neglijabil într-o ţară care era profund pro-europeană, odată ce a început să beneficieze de avantajele apartenenţei la UE opinia românilor s-a schimbat”.

”Nu cred că vorbim acum de o majoritate, românii care sunt dispuşi să asculte şi să înţeleagă au priceput că ceea ce s-a întâmplat nu a fost nici de departe o acţiune europeană împotriva României, din contră, a reuşit ceea ce altă dată nu putea să creeze - o alianţă în jurul său. Această alianţă nu a fost suficientă. Suntem în continuare în centrul unei alianţe şi vizita lui Viktor Orban a fost importantă, dincolo se semnarea acelui contract, pentru că se adresează celor cu sensibilităţi extremiste”, a mai spus Pîrvulescu.

El a arătat că ”probabil tot în jurul la 40% este acest curent, dar el variază. În momentul în care vom intra în Schengen, dacă vom intra cum spun liderii europeni, anul viitor, această ranchiună se va disipa, dar vor exista altele,pentru că întotdeauna vor exista motive ca o parte a opiniei publice să fie nemulţumită”, a adăugată analistul politic.

El a mai spus că nu este doar împotriva UE acest curent, ci şi împotriva guvernării din România. ”Înainte ştiam că românii au mai mare încredere în instituţiile europene decât în cele naţionale, să nu scadă această încredere pentru că ne aflăm în faţa unui mic dezastru”, a avertizat Pîrvulescu.

Politologul a mai arătat că prin declaraţiile privind un boicot la adresa Austriei, PSD ”încearcă să recupereze acel electorat naţionalist care a plecat spre AUR” şi să folosească această schemă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Romania Schengen, #vot negativ austria, #Cristian Pirvulescu, #politolog, #euroscepticism , #Schengen