Ambasadorul României în Austria, despre aderarea la Schengen: ”Mă aștept la o decizie concretă în a doua jumătate a anului”

Vineri, 17 Martie 2023, ora 10:41
1783 citiri
Ambasadorul României în Austria, despre aderarea la Schengen: ”Mă aștept la o decizie concretă în a doua jumătate a anului”
Austriecii susțin că zeci de mii de migranți ilegali ajung în Europa prin România FOTO arhivă

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat că se așteaptă ca o decizie concretă privind aderarea țării noastre la Schengen să fie luată în a doua jumătate a anului.

Hurezeanu a subliniat, într-un interviu pentru publicația austriacă Profil, că anul viitor vor avea loc alegeri ”pretutindeni la nivelul UE, în Austria, în România”, ceea ce face ca situația ”să fie mai complicată”.

Întrebat despre opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen, Emil Hurezeanu a răspuns: ”Austriecii susțin că zeci de mii de migranți ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat. În România erau înainte mai puțin de două procente. Apoi au existat speculații: de ce au fost respinse România și Bulgaria, dar nu și Croația.

Poate austriecilor le place mai mult Croația. Ei își petrec vacanțele acolo. Înțeleg că se încearcă să mobilizeze cât mai mulți alegători înainte de alegerile regionale. Dar a câștigat Partidul Popular Austriac (ÖVP) alegerile din Austria Inferioară cu o politică de migrație mai strictă? Nu!”

Ambasadorul României în Austria a vorbit și despre stadiul negocierilor.

”De atunci au fost mai multe întâlniri bilaterale, dar nu am auzit nimic concret dinspre zona politico-diplomatică. Am fi încântați dacă ministrul de Externe Alexander Schallenberg și ministrul pentru Europa Karoline Edtstadler s-ar angaja în discuții mai serioase cu noi. Știm că mulți politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul Vienei, ecologiștii. Toată lumea așteaptă votul cancelarului. Dar aceasta se lasă așteptată”, a spus Hurezeanu, potrivit Digi24.

El a cerut ca România să fie tratată ca un partener egal.

”Înțeleg că cancelarul Karl Nehammer trebuie să-și salveze imaginea. Până la urmă, el a spus la sfârșitul lunii ianuarie că veto-ul va rămâne. Care politician ar spune după două luni că a fost o glumă, iar acum suntem în favoarea aderării? La Bruxelles, politicienii austrieci vorbesc mereu despre solidaritate, unitate și răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârșit. Nu vrem să mai așteptăm doi sau trei ani. Avem nevoie de o foaie de parcurs.

Lăsăm în urmă furia și emoțiile care au urmat veto-ului. Dar nu vrem să așteptăm până când spațiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem dispuși să lucrăm ca partener. Un nou centru de repatriere a refugiaților la granița cu Serbia este fezabil. Dar când ministrul Karner va veni la noi și ne va spune, ca și în Bulgaria, că trebuie să construiți un gard la frontieră chiar aici, asta nu ne bucură. Vrem să fim tratați ca parteneri egali. Și vrem ca oamenii să ne spună că anul acesta mai există o posibilitate”, a adăugat Hurezeanu.

Ambasadorul României în Austria a declarat că se așteaptă ca decizia privind aderarea țării noastre la Schengen să fie luată anul acesta.

”Mă aștept la o declarație în iunie și la o decizie concretă în a doua jumătate a anului. Anul viitor ar fi foarte complicat. Peste tot sunt alegeri – la nivelul UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situație dificilă din cauza războiului, a inflației și a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens, în România dar și în alte părți ale Europei”, a conchis Hurezeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Romania Schengen, #Emil Hurezeanu, #ambasador romania austria, #vot austria schengen , #Spatiul Schengen
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Singura treaba concreta va fi salariul si pensia speciala