Cioloș, după anunțul triumfalist al lui Ciolacu privind intrarea României în Schengen: ”Nimeni nu ar trebui să ne convingă să ne mulțumim cu resturi”

Joi, 28 Decembrie 2023, ora 11:28
2147 citiri
Cioloș, după anunțul triumfalist al lui Ciolacu privind intrarea României în Schengen: ”Nimeni nu ar trebui să ne convingă să ne mulțumim cu resturi”
Fostul premier Dacian Cioloș FOTO Facebook/Dacian Cioloș

Europarlamentarul Dacian Cioloş a transmis miercuri seară că ”veştile triumfaliste” ale premierului Marcel Ciolacu despre intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din primăvară ar fi fost bune dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria şi pentru frontierele terestre.

”Veştile triumfaliste ale lui Marcel Ciolacu despre intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din primăvară au nevoie de clarificare suplimentară. Nu pentru mine, ci pentru toţi cetăţenii României. Da, ar fi o veste bună dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria şi pentru frontierele terestre. Dar există sau sunt doar ”speranţele” domnului Ciolacu?”, a scris Cioloş pe Facebook.

El a menţionat că speră că ”responsabilii de la Bucureşti au obţinut în negocierile cu Austria o dată concretă pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevărat important şi esenţa spaţiului Schengen”.

”Mi-aş dori să cred că Marcel Ciolacu şi restul Coaliţiei nu au vândut cea mai importantă parte din ceea ce înseamnă Schengen pentru interesul lor pe termen scurt, un anunţ pe jumătate gol care să-i ajute în alegerile din 2024. Şi, din această cauză, să rămânem cu problema Schengen nerezolvată ani de zile, cum am stat cu MCV-ul de gât”, a adăugat Dacian Cioloş.

Fostul premier a arătat că ”transportatorii români pierd miliarde de euro şi zile întregi în vămi, iar agricultorii, antreprenorii şi românii în general sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, deşi românii au dovedit de fiecare dată că sunt „printre cei mai proeuropeni” şi cred în valorile europene.

El a susţinut că Marcel Ciolacu este dator cu explicaţii.

”Dreptul de a circula liber, fără oprelişti, e al nostru în calitate de cetăţeni europeni şi nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui să ne convingă să ne mulţumim cu resturi. Dacă asta e tot ce avem, Schengen aerian şi maritim, fără un calendar pentru aderarea deplină, o să rămânem cu controale vamale la graniţă până după 2025, poate şi mai mult: subiectul va fi efectiv scos de pe agenda europeană. Domnule Ciolacu, eşti dator cu explicaţii şi cu prezentarea unui calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre, nu cu postări triumfaliste. România nu trebuie să cedeze atât de uşor pe această temă. Merităm drepturi egale cu toţi cetăţenii europeni”, a adăugat Cioloş.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024.

Anunțul lui Ciolacu

”După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră”, a scris Ciolacu miercuri seară, pe Facebook.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Guvernul va adopta în şedinţa de joi, 25 aprilie, hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
#aderare Romania Schengen, #Dacian Ciolos, #Marcel Ciolacu premier , #stiri Dacian Ciolos