Ce spune un cercetător al Institutului Austriac pentru Afaceri Internaţionale despre strategia Vienei privind România și Bulgaria: „Nu este neapărat vorba despre Schengen”

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 11:42
6753 citiri
Ce spune un cercetător al Institutului Austriac pentru Afaceri Internaţionale despre strategia Vienei privind România și Bulgaria: „Nu este neapărat vorba despre Schengen”
Daniela Pisoiu, cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaţionale, a explicat că Austria are probleme cu migrația FOTO Ziare.com

Daniela Pisoiu, cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaţionale, a afirmat că pentru Austria nu este neapărat vorba despre Schengen şi nu este neapărat vorba despre România, precizând că Austria are o problemă cu migraţia ilegală şi cu azilul.

Daniela Pisoiu a declarat joi, la Prima News, că strategia Austriei s-a schimbat în privinţa României şi Bulgariei.

“Strategia s-a schimbat puţin. Iniţial a fost foarte agresivă şi nu s-a comunicat deloc cu România, acum strategia care se comunică aici este să se spună că noi vrem să cooperăm cu aceste ţări, cu România, cu Bulgaria, vrem să le ajutăm în lupta comună împotriva migraţiei ilegale. E o anumită deschidere din acest punct de vedere. Pentru Austria nu este neapărat vorba de Schengen şi nu este neapărat vorba de România. Din acest punct de vedere, România nu poate face foarte mult ca atare pentru că nu sunt factori care depind de România sau care sunt specifici pentru România. Austria are o problemă cu migraţia ilegală şi azilul. S-a trezit cu foarte mulţi migranţi ilegali care potrivit sistemului nu ar fi trebuit să ajungă până în Austria, ar fi trebuit să fie preluaţi de alte ţări care sunt la graniţă, de exemplu Grecia sau eventual Ungaria”, a afirmat Daniela Pisoiu.

Ea a menţionat că Austria a încercat să pună presiune asupra Comisiei Europene.

“Au încercat să pună presiune asupra Comisiei Europene şi asupra altor ţări să se facă anumite reforme în acest sistem de migraţie şi azil. Printre ele sunt şi măsuri care pun probleme la nivelul drepturilor omului. Este un dosar foarte dificil. O măsură cu care Comisia nu este de acord şi majoritatea ţărilor nu sunt de acord sunt aceste garduri. Austria ar dori împreună cu alte ţări, ca de exemplu Grecia, vor garduri la frontierele externe. De asemenea, să fie proceduri de azil în ţări externe Uniunii Europene. Alte măsuri sunt mai uşor de realizat. De exemplu, dacă cineva este respins într-o ţară să nu mai aibă dreptul să aplice în a doua sau a treia ţară. Sau persoanele care sunt respinsă să se poată întoarce, să fie returnate în ţările de origine. Pe teritoriul UE sunt foarte multe persoane care au fost respinse, dar care nu se pot întoarce pentru că nu există acorduri cu ţările de origine”, a explicat Daniela Pisoiu.

Ea a adăugat că nu s-a făcut niciun progres în dosarul privind migraţia.

“Problema este că nu s-a făcut progres în acest dosar şi ideea pe care au găsit-o austriecii a fost acest şantaj. Noi nu suntem de acord cu lărgirea Schengen în ceea ce priveşte România şi Bulgaria până nu rezolvăm această problemă a migraţiei ilegale şi a azilului. Pentru Austria problema este această agendă de migraţie şi azil. Au făcut această acţiune de unii singuri, fără să comunice cu alte ţări. Reacţia a fost dură la veto-ul dânşilor, iar noua strategie este că încearcă să câştige aliaţi, atât în UE, printre alte ţări cum ar fi Danemarca şi ţările baltice, dar încearcă şi o anumită apropiere faţă de România şi Bulgaria în acelaşi timp nu pot să îşi retragă anumite declaraţii pe care le-au făcut iniţial şi anume că într-adevăr vin şi prin România aceşti migranţi ilegali”, a menţionat Daniela Pisoiu.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #austria schengen , #Austria