Austria este decisă să blocheze în continuare aderarea României în Schengen. Culisele discuției dintre Nehammer și Scholz VIDEO

Vineri, 18 August 2023, ora 18:55
7654 citiri
Austria este decisă să blocheze în continuare aderarea României în Schengen. Culisele discuției dintre Nehammer și Scholz VIDEO
Cancelarul german Olaf Scholz a susționut o conferință de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Captură Video

Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer vineri, 18 august, într-o conferință de presă alături cu Olaf Scholz, potrivit presei austriece.

Referitor la demersul Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație, cancelarul austriac a spus, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”, potrivit publicațiilor Volksblat și Die Presse.

Karl Nehammer a spus că asta nu înseamnă însă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

De cealaltă parte, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german Olaf Scholz a făcut vineri prima sa vizită oficială în Austria, fiind primit la Salzburg cu onoruri militare de către cancelarul Karl Nehammer.

Deși cei doi cancelari păreau a avea poziții diametral opuse în ce privește extinderea spațiului Schengen, în declarațiile lor de presă s-a remarcat armonia pe tema unei reforme structurale a controlului imigrației, ca și a păstrării controlului la unele vămi de interior ale UE.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a susținut în continuare teza că sistemul Schengen nu funcționează.

  • „Germania continuă să efectueze controale la frontieră cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează, structural.
  • Pentru mine, parteneriatul este deosebit de important, pentru că suntem adesea aliați când vine vorba despre modul în care modelăm politica europeană, despre cum vrem să dezvoltăm în continuare UE.
  • Dacă vreți cu adevărat să aveți o protecție eficientă a frontierelor externe, atunci trebuie să-i ducem rapid pe cei cărora nu li se permite să rămână înapoi în țările lor de origine.
  • Pentru a face acest lucru, trebuie să vă extindeți și să construiți relații stabile și durabile cu țările de origine, să creați perspective. Austria și Germania sunt una lângă alta. Numai dacă putem asigura securitatea în UE într-un timp previzibil vom câștiga și încrederea oamenilor în proiectul european”, a declarat cancelarul austriac.
  • Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
    Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
    Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
    Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
    Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
    Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
    #aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #Austria Romania , #Spatiul Schengen