Suedia ar susține aderarea României la Schengen. „În interiorul guvernului de Stockholm s-a ajuns la o înțelegere favorabilă”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 17:48
5036 citiri
Suedia ar susține aderarea României la Schengen. „În interiorul guvernului de Stockholm s-a ajuns la o înțelegere favorabilă”
În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen FOTO Pixabay

Europarlamentarul USR Vlad Botoș a transmis marți, 15 noiembrie, că guvernul suedez sprijină aderarea României la spațiul Schengen, după ce parlamentul din această țară a dat un vor negativ.

”Colega mea de la Liberalerna, Karin Karlsbro ne anunță că în interiorul guvernului de Stockholm s-a ajuns la o înțelegere favorabilă României în privința intrării în Schengen. Partenerii noștri din RENEW au depus eforturi substanțiale ca să se ajungă la acest deznodământ.

Poate n-ar fi rău ca dl Ciolacu și pesediștii domniei sale să discute cu partenerii lor și să clarifice lucrurile. În acest moment socialiștii suedezi participă la eforturile de construire a unei coaliții parlamentare care să oprească aderarea României și Bulgariei.

USR depune toate eforturile pentru aderarea României la Schengen și cred că nu e prea mult dacă așteptăm ca același lucru să îl facă orice partid românesc”, a transmis europarlamentarul USR Vlad Botoș.

„Guvernul suedez, inclusiv partidul meu, Liberalerna, sprijină primirea României, Croației și Bulgariei în cadrul frontierelor comune ale spațiului Schengen.

Politica externă nu este abordată în acordul dintre guvern și Democrații Suedezi. Împreună, partidele de opoziție Social-Democrații (S&D) și Democrații Suedezi (ECR) dețin majoritatea în Parlamentul suedez. Acestea își unesc acum forțele pentru a face ca poziția suedeză să fie negativă.

Opoziția de a permite României, Croației și Bulgariei să intre în Schengen este o poziție naționalistă și populistă nedemnă de Suedia și sunt foarte nemulțumit de poziția pe care Suedia va trebui să o adopte în cadrul Consiliului”, a transmis politicianul suedez.

Rapoartele privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen vor fi analizate miercuri, 16 noiembrie, în cadrul Colegiului Comisarilor din C.E., la Bruxelles.

Surse europene au declarat pentru Digi24 că recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României la Schengen este una pozitivă.

Actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, vrea ca statele membre să adopte o decizie în acest sens în sesiunea de pe 8-9 decembrie, când se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Olanda s-ar opune aderării României la Schengen

La 20 octombrie, la două zile după ce Parlamentul European a votat masiv o rezoluție prin care se solicită aderarea României și Bulgariei la spațiului Schengen, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie care stipulează că țara ar trebuie să ne blocheze în continuare accesul.

În plus, recent, cotidianul suedez Dagens Niheter a scris că și opoziția politică din Suedia s-ar opune acum aderării țării noastre la Schengen. Guvernul minoritar al lui Ulf Kristersson susține aderarea României, însă nu are suficient sprijin, având în vedere că atât social-democrații, cât și democrații suedezi se opun propunerii.

Potrivit surselor politice și diplomatice europene, mai multe informații despre o posibilă decizie vor fi aflate la începutul lunii decembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți, COREPER, care reunește ambasadorii statelor membre și pregătește agenda Consiliului. Practic, atunci se va conveni asupra textului politic.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
Până la 30 de avioane româneşti sunt aşteptate să aterizeze pe aeroportul Balcic la 13 aprilie pentru a marca intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe calea aerului şi pe...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #USR, #suedia , #stiri politice
Comentarii
Poza ceapa_verde
ceapa_verde
rank 5
R
raullbaal
rank 1
Tocmai eo care adapostesc teroristi!