Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avantajele și riscurile aderării României la Spațiul Schengen. Klaus Iohannis: ”Este un obiectiv strategic”

Luni, 29 August 2022, ora 21:54
6299 citiri
Avantajele și riscurile aderării României la Spațiul Schengen. Klaus Iohannis: ”Este un obiectiv strategic”
Controalele la frontieră între statele membre vor dispărea FOTO Poliția Română de Frontieră

Speranțele privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen au crescut luni, 29 august, după anunțul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, privind susținerea României, Bulgariei și Croației.

Scholz a declarat că cele trei țări îndeplinesc condițiile necesare aderării și a transmis că ”va acționa” pentru ca acestea să devină membre cu drepturi depline.

Demersul României este susținut de mai multe țări, printre care și Franța. Deși țara noastră îndeplinește de peste zece ani criteriile tehnice, aderarea ei a fost blocată de mai multe ori la nivel politic, în Consiliul European, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană ne-au susținut.

Printre statele care s-au opus aderării României la Schengen s-au numărat, de-a lungul anilor, chiar Germania, Franța, dar și Olanda.

Avantajele și dezavantajele aderării la Schengen

Primirea în Spațiul Schengen reprezintă, de fapt, aderarea la un grup al țărilor în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate. Astfel, trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării, lucru avantajos pentru românii care vor călători cu avionul, trenul, autocarul sau cu maşina personală. În plus, pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor.

Dacă România va intra în Schengen alături de Bulgaria (așa cum și-a propus încă de la început, când cele două țări și-au depus candidatura în tandem), vor disparea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Grecia, iar şoferii de TIR vor scăpa de cozile de la graniţă. Mărfurile vor circula liber, ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani pentru operatorii economici, notează Digi24.

Unul dintre riscurile aderării îl reprezintă posibilitatea creşterii criminalităţii. Odată cu eliminarea controalelor la frontieră, ar putea creşte traficul de fiinţe umane, dar și numărul imigranților care vor încerca să intre în spaţiul Schengen prin România.

În prezent, 26 de țări aparțin Spațiului Schengen, dintre care patru nu sunt membre UE: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein.

Decizia finală privind aderarea unui stat este luată de Consiliul European, care îi reunește pe șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE.

Klaus Iohannis: Aderarea la Schengen, un obiectiv strategic al României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj pe Twitter în care îi mulţumeşte cancelarului german pentru sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, menţionând că acesta este un obiectiv strategic al ţării noastre, care îndeplineşte toate cerinţele tehnice.

”Salut anunţul de astăzi de la Praga al cancelarului german Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României - un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul personal”, a scris șeful statului.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #controale frontiere, #Klaus Iohannis presedinte, #Olaf Scholz, #avantaje , #Schengen
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"... riscurile aderării României la Spațiul Schengen?"