Finlanda ar putea intra în NATO înaintea Suediei. Guvernul de la Stockholm, lăsat în urmă după scandalul arderii Coranului

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 11:58
1684 citiri
Finlanda ar putea intra în NATO înaintea Suediei. Guvernul de la Stockholm, lăsat în urmă după scandalul arderii Coranului
Finlanda a depus cererea de aderare la NATO după declanșarea războiului din Ucraina FOTO Pixabay

Ministrul de Externe din Finlanda, Pekka Haavisto, a declarat marți, 24 ianuarie, că Guvernul ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când această opțiune este adusă în discuție, de când cele două țări și-au depus cererile de aderare la NATO.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne ”prima opţiune, dar, în mod evident, trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat şeful diplomaţiei la televiziunea publică YLE, judecând însă că este ”prea devreme pentru a lua o poziţie”.

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

”Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

”Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Precizările au fost făcute după ce președintele Turciei a spus, luni, că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei, din Stockholm, la care a fost arsă o copie a Coranului.

Arderea unui Coran de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestaţii autorizate de poliţie sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia nu mai poate conta pe ”sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă altuia provocat de un video cu militanţi prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Aceste proteste sunt un ”obstacol” pentru candidaturile la NATO şi ”manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, a deplâns marţi Haavisto.

”Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.

Finlanda și Suedia au depus împreună cererile de aderare la NATO la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#aderare finlanda nato, #aderare suedia nato, #Turcia, #ardere Coran , #Finlanda
Comentarii