Noul președinte al Finlandei pregătește țara pentru ”decizii dificile”, după intrarea în NATO. Mesaj pentru Rusia

Vineri, 01 Martie 2024, ora 19:18
2450 citiri
Noul președinte al Finlandei pregătește țara pentru ”decizii dificile”, după intrarea în NATO. Mesaj pentru Rusia
Volodimir Zelenski și Alexander Stubb FOTO Facebook/Alexander Stubb

Noul preşedinte finlandez Alexander Stubb a declarat vineri, 1 martie, că este gata să ia ”decizii dificile” pentru a asigura securitatea ţării sale, care se confruntă cu tensiuni cu Rusia de când a aderat la NATO, anul trecut, relatează France Presse.

”Sarcina principală a preşedintelui republicii este de a asigura în toate circumstanţele menţinerea păcii în Finlanda”, a declarat Stubb în discursul său de inaugurare în parlamentul din Helsinki.

”Mă angajez în acest sens, dar, în caz de dificultăţi, sunt de asemenea gata să iau decizii dificile pentru a asigura securitatea ţării noastre”, a adăugat el.

Şeful statului finlandez, ales pentru şase ani, conduce politica externă a ţării în strânsă cooperare cu guvernul.

Rolul său a crescut în importanţă de la războiul din Ucraina şi intrarea Finlandei în NATO, în aprilie 2023, ţară ce împarte 1.340 de kilometri de graniţă cu Rusia.

La sfârşitul lunii august, Finlanda s-a confruntat cu un aflux de migranţi la graniţa sa de est, acuzând Moscova că a orchestrat o criză migratorie la porţile sale. Helsinki şi-a închis graniţa cu vecinul său în noiembrie, măsură planificată cel puţin până la 14 aprilie şi susţinută de Stubb.

”Era de după Războiul Rece s-a încheiat. S-a încheiat cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a mai spus noul preşedinte.

”Ceea ce trebuia să ne aducă împreună, libera circulaţie, comerţul, tehnologia, energia, informaţia şi moneda sunt pe punctul să se rupă. Instrumentele de cooperare au fost militarizate. În acelaşi timp, cooperarea în Europa a fost întărită şi acesta este un lucru bun”, a considerat Stubb.

Fost prim-ministru conservator, Alexander Stubb i-a succedat lui Sauli Niinistö, ales în 2012 şi în fruntea statului timp de două mandate, recunoscut de asemenea a fi liderul european care a vorbit cel mai des cu preşedintele rus Vladimir Putin. Niinistö l-a contactat direct pentru a anunţa decizia de a adera la NATO, aminteşte AFP.

În timpul campaniei sale pentru votul din 11 februarie, Stubb a spus că nu vede limite pentru participarea Finlandei la NATO şi că ar fi gata să permită transportarea armelor nucleare prin Finlanda - deşi nu depozitate acolo - în timp ce ţara a abandonat decenii de nealiniere militară, aminteşte pe de altă parte agenţia Reuters.

”Ne confruntăm acum cu o nouă eră. Ca urmare a alinierii noastre militare şi aderării la NATO, am făcut pasul final în comunitatea de valori occidentale, unde republica noastră a aparţinut spiritual de-a lungul independenţei sale”, a mai declarat Stubb în discursul ţinut în faţa parlamentului în timpul inaugurării.

Stubb a enumerat democraţia, statul de drept şi drepturile omului drept valorile de bază pentru politica externă a Finlandei sub conducerea sa.

”Diplomaţia continuă să fie de asemenea un sport individual, ce necesită subtilitate. Astfel, chiar şi cei mai mici sunt auziţi”, l-a îndrumat Niinistö pe succesorul său în discursul de rămas-bun în parlament.

Ca exemplu de astfel de diplomaţie, Niinistö a adus în discuţie cooperarea Finlandei cu China în ancheta în curs asupra posibilului rol al unei nave de marfă înregistrate în Hong Kong în pagubele provocate gazoductului BalticConnector anul trecut.

Anchetatorii finlandezi au ajuns la concluzia că respectiva conducta a fost probabil deteriorată de o ancoră trasă peste ea.

Cu o zi înainte de învestirea lui Stubb, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să-şi mărească trupele pe care le-a desfăşurat de-a lungul graniţelor sale de vest cu Uniunea Europeană, ca răspuns la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană a respins, sâmbătă, 27 aprilie, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net. În...
#aderare finlanda nato, #Securitate, #presedinte Finlanda, #razboi Ucraina , #Finlanda