Descoperire importantă pentru sănătate: O îndeletnicire reduce masiv riscul de moarte prematură

Sambata, 17 Decembrie 2022, ora 02:21
8893 citiri
Descoperire importantă pentru sănătate: O îndeletnicire reduce masiv riscul de moarte prematură
O activitate fizică viguroasă reduce riscul de moarte prematură FOTO: People

Într-un amplu studiu publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine, o echipă internațională de oamenii de știință condusă de Universitatea Sydney din Australia, a făcut o descoperit importantă pentru sănătate. Experții au arătat că o activitate fizică zilnică viguroasă reduce semnificativ riscul de mortalitate prematură.

Exercițiile fizice sunt una dintre cele mai eficiente metode anti-îmbătrânire disponibile, dar nu toată lumea are resursele sau voința pentru a se angaja la un regim regulat de astfel de activități, potrivit Nature.

Cu toate acestea, exercițiile fizice regulate nu sunt singura modalitate de a pune mușchii și sistemul cardiovascular la lucru. Majoritatea oamenilor se angajează în exerciții scurte de activitate din când în când, cum ar fi urcarea câteva etaje de scări, alergarea după un autobuz, transportul de saci grele de la magazinul alimentar și așa mai departe.

Nimeni nu a comparat anterior astfel de acțiuni de zi cu zi cu biomarkerii de sănătate, dar un nou studiu publicat pe 8 decembrie 2022 și realizat de o echipă internațională de oameni de știință a schimbat acest lucru.

Autorii au folosit date de la dispozitivele portabile stocate în Biobank din Marea Britanie, un depozit imens de informații despre sănătate care a permis zeci de lucrări științifice. Cercetătorii au preluat date despre mortalitatea de orice cauză, cardiovasculară și prin cancer pentru mai mult de 25.000 de persoane (vârsta medie de 62 de ani) care nu au făcut mișcare în mod regulat, dar au purtat portabile în timpul perioadei medii de urmărire de 7 ani.

Cercetătorii au folosit 65.000 de persoane fizice obișnuite în studiu. Cei care nu fac exerciții fizice au fost definiți ca persoane care nu au raportat nicio participare la exerciții în timpul liber și nu mai mult de o plimbare recreativă pe săptămână.

Doar 3 sesiuni de activitate de un minut pe zi au fost asociate cu un risc cu 39% mai mic de mortalitate de orice cauză, comparativ cu nicio activitate. 1,5 activități fizice pe zi au dus la un risc cu 25% mai mic, iar efectul a crescut în cele din urmă la aproximativ 11 reprize de activitate pe zi (reducere a riscului cu 48%).

Efectul a fost mult mai puternic pentru mortalitatea cardiovasculară, în care 1,5 episoade pe zi au dus la 33%, 3 exerciții pe zi la 41% și 11 pe zi într-o reducere uluitoare a riscului cu 65%.

Concluzia studiului arată că în timp ce exercițiile fizice regulate sunt importante, acest studiu arată că, chiar și o cantitate mică de activitate fizică viguroasă este asociată cu o reducere considerabilă a mortalității, în special a mortalității cardiovasculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#activitate fizica, #activitate fizica sanatate, #exercitii fizice, #risc moarte prematura, #exercitii cardio, #risc moarte boli inima , #descoperire
Comentarii