O activitate de dimineață aduce beneficii uriașe: Cel mai mic risc de boli de inimă și accident vascular cerebral

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 07:09
5044 citiri
O activitate de dimineață aduce beneficii uriașe: Cel mai mic risc de boli de inimă și accident vascular cerebral
Activitatea fizică de dimineață aduce mari beneficii pentru sănătate FOTO: Health

Un important studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea Leiden din Țările de Jos și publicat în revista European Journal of Preventive Cardiology pe 14 noiembrie 2022, arată că există o legătură strânsă între activitatea fizică de dimineață a oamenilor și cel mai mic risc de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Analiza s-a efectuat în rândul a peste 85.000 de persoane, folosind informațiile din baza de date Biobank din Marea Britanie, potrivit News Medical.

Studiul a inclus 86.657 de adulți cu vârsta cuprinsă între 42 și 78 de ani care nu aveau boli cardiovasculare la momentul inițial. Vârsta medie a fost de 62 de ani și 58% erau femei.

NASA confirmă o descoperire neașteptată din ultimii 20 de ani: În Triunghiul Bermudelor, epava unei navete spațiale VIDEO

Participanții au purtat un dispozitiv de activitate la încheietura mâinii timp de șapte zile consecutive. Participanții au fost urmăriți pentru boala cardiovasculară incidentă, care a fost definită ca prima internare la spital sau deces legat de boală coronariană sau accident vascular cerebral.

Pe parcursul a șase până la opt ani de urmărire, 2.911 participanți au dezvoltat boală coronariană și 796 au avut un accident vascular cerebral. Compararea orelor de vârf de activitate pe o perioadă de 24 de ore, a fi cea mai activă între orele 8 și 11 a fost asociată cu cele mai scăzute riscuri atât de boli de inimă, cât și de accident vascular cerebral (AVC).

Într-o a doua analiză, experții au împărțit participanții la studiu, în patru grupuri în funcție de ora de vârf a activității fizice: 1) amiază; 2) dimineața devreme (~8 dimineața); 3) dimineața târziu (~10 dimineața); și 4) seara (~19.00).

Categoriile au fost selectate în funcție de perioadele de vârf de activitate din populația studiată, mai degrabă decât să fie predeterminate înainte de începerea studiului.

Astronomii au făcut o descoperire neobișnuită: Teoria lui Einstein nu mai e bună

După ajustarea în funcție de vârstă și sex, participanții care au fost cei mai activi dimineața devreme sau dimineața mai târziu au avut un risc cu 11% și, respectiv, cu 16% mai mic de apariție a bolii coronariene incidente, comparativ cu grupul de referință.

În plus, cei care au fost cei mai activi dimineața mai târziu au avut un risc cu 17% mai scăzut de accident vascular cerebral în comparație cu grupul de referință.

Femeile care au fost cele mai active dimineața devreme sau dimineața târziu au avut un risc cu 22% și, respectiv, cu 24% mai mic de apariție a bolii coronariene incidente, comparativ cu grupul de referință. În plus, femeile care au fost cele mai active dimineața târziu au avut un risc cu 35% mai scăzut de accident vascular cerebral, comparativ cu grupul de referință.

”Descoperirile noastre se adaugă la dovezile privind beneficiile pentru sănătate de a fi activ fizic, sugerând că activitatea de dimineață, și în special dimineața târziu, poate fi cel mai avantajos pentru viața oamenilor”, a spus Gali Albalak, autor al studiului, de la Universitatea Leiden, Țările de Jos.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#activitate fizica, #activitate fizica beneficii sanatate, #activitate fizica sanatate, #risc boli inima, #risc accident vascular cerebral , #stiri sanatate