70 de lovituri de bici și 8 ani de închisoare, pedepsa primită de o activistă din Iran. Motivul sentinței rămâne necunoscut

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 21:56
4037 citiri
70 de lovituri de bici și 8 ani de închisoare, pedepsa primită de o activistă din Iran. Motivul sentinței rămâne necunoscut
Narges Mohamadi a mai fost condamnată în trecut FOTO Facebook / Free Narges Mohammadi

O militantă iraniană pentru drepturile omului a fost condamnată la 8 ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici de justiția de la Teheran. Soţul ei, stabilit la Paris, a afirmat că nu ştie motivul condamnării şi a subliniat că audierea femeii a durat cinci minute.

"Într-un proces de cinci minute, Narges Mohamadi a fost condamnată la opt ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici”, a declarat Taghi Rahmani, soţul activistei, pe Twitter.

Rahmani a indicat că, din moment ce nu şi-a putut contacta soţia, nu are mai multe detalii despre proces şi că sentinţa include şi o interdicţie de doi ani a accesului la "telecomunicaţii". "Noul verdict nu este clar pentru noi", a spus el. Autorităţile iraniene nu au raportat condamnarea.

Potrivit EFE, Mohamadi, care a condus Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului din Iran, a fost eliberată din închisoare în 2020, după câţiva ani în spatele gratiilor, ea fiind acuzată că acţionează împotriva securităţii naţionale şi de propagandă împotriva sistemului.

În perioada îndelungată în spatele gratiilor, Mohamadi a petrecut timp în izolare şi a făcut greva foamei, ceea ce i-a înrăutăţit starea de sănătate.

În noiembrie 2021, a fost arestată din nou în timp ce participa la o slujbă religioasă pentru un activist care a murit în timpul protestelor din 2019, care au început din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi s-au extins în demonstraţii împotriva clasei politice a ţării.

Amnesty International a denunţat că în timpul acestor proteste s-au înregistrat peste 300 de morţi şi mii de deţinuţi.

În lunile anterioare arestării ei, activista a lucrat cu familiile celor ucişi în timpul acelor proteste în căutarea dreptăţii.

Amnesty International a condamnat arestarea lui Mohamadi anul trecut, numind-o pe activistă "o prizonieră de conştiinţă vizată pentru activităţile sale paşnice privind drepturile omului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul atacă Iranul de ziua de naștere a liderului suprem de la Teheran, Ayatollah Khamenei
Israelul atacă Iranul de ziua de naștere a liderului suprem de la Teheran, Ayatollah Khamenei
Israelul a lansat, vineri, 19 aprilie, un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în...
Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
#activista, #Iran, #condamnare, #lovituri bici, #sentinta , #Iran