Cum au scăpat de pedepse șefii de la Comisia de Acreditare a Spitalelor, care s-au plimbat pe bani publici în Australia, Argentina și Brazilia

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 03:25
5011 citiri
Cum au scăpat de pedepse șefii de la Comisia de Acreditare a Spitalelor, care s-au plimbat pe bani publici în Australia, Argentina și Brazilia
Sefii CoNAS, scapă de răspunderea penală întrucât faptele s-au prescris FOTO arhivă

Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Oana Mihaela Alexandrescu Duca, fost director economic şi administrative al CoNAS, și Aracsia Madalena Benția, fostă Dăscălescu, fost director al Direcţiei Juridice din cadrul CoNAS au scăpat de răspunderea penală în dosarul în care au fost acuzați de luare de mită și abuz în serviciu.

Tribunalul București a decis, pe 12 septembrie 2022, că în aces dosar de corupție, a intervenit prescripția faptelor motiv pentru care instanța a decis să înceteze procesul penal față de cei trei inculpați. Sentința vine la 12 ani de la săvârșirea faptelor și la patru ani de la trimiterea în judecată.

Cei trei șefi din cadrul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor au fost acuzați de procurorii anticorupție că au organizat voiaje în țări exotice pentru un grup de cursanți în cadrul unui proiect pentru implementarea procedurilor şi metodologiei de acreditare a spitalelor.

Cursuri de pregătire profesională, la ”capătul lumii”

Astfel de cursuri au fost organizate în Andaluzia, Australia, Columbia, Argentina și Brazilia, costul acestor excursii fiind de câteva milioane de lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 02 decembrie 2010 – 05 august 2011, inculpaţii Dan Romulus Şerban, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca şi Aracsia Magdalena Benţia (fostă Dăscălescu), în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale şi în unele cazuri la preţuri supraevaluate, au încheiat cu trei societăţi comerciale două contracte de prestări servicii, un act adiţional şi un acord cadru, care priveau achiziţia unor:

1. servicii de arhivare electronică a documentelor, caz în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 1.256.186 lei,

2. servicii de organizare şi gestionare a voiajelor, servicii conexe şi anexe de turism şi consultanţă juridică pentru angajaţii CoNAS şi pentru membrii unui grup ţintă (10 grupe a 25 de participanţi) dintr-un proiect ce trebuia finanţat din fonduri nerambursabile (respins de AM PODCA), situaţie în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale în sumă totală de 598.890 lei, aferentă serviciilor juridice neprestate,

3. servicii de consultanţă şi formare profesională a adulţilor pentru implementarea procedurilor şi metodologiei de acreditare a spitalelor, concretizate în vizite de bune practici în Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia şi Argentina, ceea ce a avut drept consecinţă autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 4.937.871 lei.

Suma totală de 6.792.947 lei, achitată în condiţiile de mai sus, reprezintă un prejudiciu pentru instituţia pe care cei trei inculpaţi o reprezentau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cele trei firme prestatoare ale serviciilor.

În acelaşi context, în perioada 2010-2012, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a pretins de la doi dintre reprezentanţii firmelor prestatoare de servicii suma de 100.000 euro şi procentajele de 20% din valoarea de 5.127.965 lei a contractului menţionat la punctul 3, respectiv 6% din valoarea de 1.012.000 lei a actului adiţional încheiat în cadrul aceluiaşi contract.

Din sumele pretinse în condiţiile de mai sus, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a primit în mai multe tranşe sumele de 100.000 euro şi 1.080.000 lei.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 13.718.426 lei, potrivit DNA.

Banii înapoi

Tribunalul București a decis totuși să admită acțiunea civilă promovată de Autoritatea de Management a Calităţii în Sănătate şi:

- obligă pe inculpata Alexandrescu-Duca Oana Mihaela la plata către partea civilă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a sumei 4.492.584,42 lei, reprezentând prejudiciul aferent contractului nr. 760/DEA/02.12.2010.

- obligă pe inculpaţii Alexandrescu-Duca Oana Mihaela, Dăscălescu Aracsia Magdalena şi Şerban Romulus Dan, în solidar, la plata către partea civilă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a sumei 445.286,74 lei, reprezentând prejudiciul aferent actului adiţional nr. 2 la contractul nr. 760/DEA/02.12.2010.

- obligă pe inculpaţii Alexandrescu-Duca Oana Mihaela, Dăscălescu Aracsia Magdalena şi Şerban Romulus Dan, în solidar, la plata către partea civilă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a sumei 1.256.186,04 lei, reprezentând prejudiciul aferent contractul de prestări servicii nr. 1151/DEA/25.08.2011.

În plus, instanța a decis să confiște de la Alexandrescu-Duca Oana Mihaela suma de 1.080.000 de lei şi 100.000 de EURO și să mențină măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor celor trei, astfel:

pentru Alexandrescu-Duca Oana Mihaela, până la concurența sumei de 7.274.057,02 lei și 100.000 de EURO;

pentru Dăscălescu Aracsia Magdalena, până la concurența sumei de 1.701.472,78 de lei;

pentru Șerban Romulus Dan, până la concurența sumei de 1.701.472,78 de lei.

Menține măsurile asigurătorii asupra bunurilor Alexandrescu-Duca Oana Mihaela, Dăscălescu Aracsia Magdalena și Șerban Romulus Dan până la concurența sumei de 598.889,85 lei (reprezentând prejudiciul aferent acordului-cadru nr. 268/DEA/16.03.2011).

Măsurile asigurătorii încetează de drept dacă partea civilă nu introduce acțiune civilă în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
#acreditare spitale, #excursii lux, #DNA, #tari exotice, #pregatire profesionala, #bani, #mita , #coruptie