Acordul de la Paris risca sa rupa familia Trump si administratia de la Washington

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 21:50
21661 citiri
Acordul de la Paris risca sa rupa familia Trump si administratia de la Washington
Foto: Facebook/ Ivanka Trump

Presedintele american Donald Trump este pe cale sa retraga Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, potrivit unor surse de la Casa Albe. Insa unii dintre cei mai apropiati oameni ai sai sunt impotriva deciziei.

Washington Post si New York Times scriu ca acest subiect a divizat profund administratia Trump.

Fiica sa, Ivanka, si secretarul de Stat Rex Tillerson i-au cerut presedintelui sa mentina tara in acest acord, in conditiile in care de luni de zile s-a dezbatut pozitia administratiei Trump fata de subiectul in cauza.

Quartz aminteste ca, pe langa fiica cea mare a lui Trump, si sotul ei, Jared Kushner, a vrut ca SUA sa ramana in Acordul de la Paris. Interesant este ca amandoi sunt consilieri ai presedintelui american, insa se pare ca nu au reusit sa-i schimbe opinia.

Mai mult, Ivanka Trump chiar a demarat un proces prin care tatal ei sa primeasca informatii de la sectorul public si de la cel privat, inainte de a lua o decizie in ce priveste acordul, relateaza si ABC News.

De asemenea, Rex Tillerson, el insusi fost sef al unei uriase companii petroliere, Exxon, a subliniat ca ar fi benefic pentru Statele Unite sa ramana parte a negocierilor si intalnirilor internationale adiacente acestui acord, ca o chestiune de stabilitate si de influenta.

Printre cei care i-au transmis presedintelui american sa retraga tara din Acordul de la Paris se numara strategul sef Steve Bannon si administratorul Agentiei de Protectie a Mediului, Scott Pruitt. In plus, 22 de senatori republicani sustin acelasi lucru, intr-o scrisoare transmisa liderului de la Casa Alba.

Deocamdata, insa, o decizie nu este luata. Un oficial al Casei Albe a spus, miercuri, ca presedintele inclina mai degraba catre o iesire din acord, dar trei alti reprezentanti ai administratiei de la Washington au avertizat ca, deocamdata, Trump nu a ajuns la un verdict in aceasta privinta.

Presedintele insusi a transmis un mesaj pe contul sau de Twitter, in care a precizat ca inca nu a luat hotararea: "Imi voi anunta decizia pe tema Acordului de la Paris in urmatoarele cateva zile".

Trump, care a sustinut intotdeauna ca nu crede in conceptul incalzirii globale si ca aceasta este o farsa, a anuntat dupa summit-ul G7 din Sicilia, din weekend, ca va face publica decizia sa in acest sens in cursul saptamanii.

Citeste mai multe despre esecul discutiilor din Italia:

O astfel de actiune ar fi cea mai importanta masura luata de Trump impotriva mostenirii lui Barack Obama legata de clima si transmite un semnal catre restul lumii ca America nu pune incalzirea globala pe lista de prioritati.

In plus, ar ridica semne de intrebare legate de nivelul de implicare a celorlalte tari, dar si cu privire la demersul impotriva schimbarilor climatice.

Scopul acestui acord era de limitare a incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a altor emisii rezultate din arderea combustibililor fosili. SUA se angajasera sa reduca emisiile de gaze de sera, pana in 2025, cu 26-28 la suta fata de nivelul din 2005.

195 de tari au convenit sa semneze acest acord, in anul 2015, doar doua ramanand in afara - Nicaragua si Siria. De remarcat ca Statele Unite sunt pe locul 2 in lume in ce priveste emisiile de gaze de sera - 17,9 la suta din total, dupa China. Cele doua sunt urmate la mare distanta de Rusia, apoi de India, Japonia, Germania si Brazilia.

Acordul de la Paris este, totodata, primul acord mondial pe tema schimbarilor climatice care a reusit sa uneasca atat tari dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare, in spatele cadrului unic de reducere a emisiilor poluante.

Acordul este flexibil, adica tarile semnatare nu sunt obligate sa atinga un anumit nivel al emisiilor gazelor de sera. In schimb, fiecare tara promite, in cadrul acordului, sa faca tot ce poate in aceasta privinta.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Ivanka Trump Acord Paris, #Trump retragere SUA Acord Paris, #SUA retragere Acordul de la Paris, #Trump SUA schimbarile climatice , #Donald Trump