Acord UE pentru sancționarea membrilor Hamas și a coloniștilor evrei. Interdicţie de călătorie şi active înghețate pe teritoriul statelor membre

Marti, 19 Martie 2024, ora 09:09
1642 citiri
Acord UE pentru sancționarea membrilor Hamas și a coloniștilor evrei. Interdicţie de călătorie şi active înghețate pe teritoriul statelor membre
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene Foto: X/ Josep Borrell Fontelles

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au ajuns luni la un acord politic pentru a sancţiona membri ai grupării islamiste palestiniene Hamas pentru atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, precum şi colonişti israelieni responsabili de violenţe împotriva palestinienilor din Cisiordania, relatează EFE şi Reuters.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe care a avut loc luni la Bruxelles, miniştrii au realizat ceea ce nu a fost posibil în urmă cu o lună: Ungaria şi-a ridicat veto-ul privind sancţionarea coloniştilor.

O încercare anterioară a UE de a-i sancţiona pe coloniştii israelieni a eşuat din cauza opoziţiei Ungariei, un susţinător puternic al Israelului. Sancţiunile necesită unanimitate din partea statelor membre ale UE.

"Am convenit asupra sancţiunilor pentru coloniştii extremişti. Acest lucru nu a fost posibil la precedentul Consiliu Afaceri Externe. De data aceasta a fost posibil. S-a convenit asupra unui angajament ferm la nivel de lucru şi sper că aceasta va continua până la adoptarea deplină în curând. Dar acordul politic există", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă după reuniune.

"Am aprobat, în unanimitate, sancţiuni împotriva coloniştilor violenţi care hărţuiesc palestinieni în Cisiordania", a declarat la rândul său ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Surse diplomatice au precizat că sancţiunile vor viza şase colonişti israelieni şi trei membri ai Hamas.

În cazul Hamas, sancţiunile sunt un răspuns la infracţiunile sexuale comise de membrii grupării islamiste în contextul atacului terorist de la 7 octombrie.

Sancţiunile UE implică o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor pe teritoriul UE şi urmează să intre în vigoare în zilele următoare, când vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, un registru al legislaţiei UE. Cetăţenilor UE li se va interzice, de asemenea, să facă afaceri cu persoanele vizate de sancţiuni.

Ţări precum Spania, Franţa şi Belgia au decis deja să avanseze unilateral cu sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni violenţi, în absenţa unui consens în UE, însă aceste măsuri naţionale s-au limitat la interzicerea intrării în UE.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#acord, #Uniunea Europeana, #sanctiuni, #Hamas, #evrei, #Israel, #Gaza , #Uniunea Europeana