SUA şi Iranul sunt aproape de a conveni reluarea acordului nuclear din 2015, susține un oficial UE

Sambata, 19 Februarie 2022, ora 07:37 1976 citiri
Oficialul european a subliniat că acordul va fi pus pe masă în maximum două săptămâni FOTO Pixabay

Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat vineri, 18 februarie, că un acord dintre SUA şi Iran pentru a relua pactul nuclear din 2015 este aproape să fie realizat, dar succesul depinde de voinţa politică a celor implicaţi, transmite Reuters.

”Mă aştept la un acord săptămâna viitoare sau în următoarele două săptămâni. Cred că avem acum pe masă texte care sunt foarte, foarte aproape de ceea ce va fi acordul final”, a spus oficialul UE.

Reuters a publicat pe 17 februarie detalii despre un posibil acord negociat de către trimişii din Iran, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

"Majoritatea problemelor sunt deja agreate. Dar ca principiu în acest gen de negocieri, nimic nu este convenit până nu este convenit în totalitate. Aşa că mai avem... nişte întrebări, unele destul de politice şi greu de convenit", a spus oficialul.

Oficialul a spus că este necesar un acord, deoarece programul sensibil de îmbogăţire a uraniului al Iranului avansează rapid.

Iranul a negat întotdeauna că doreşte să obţină arme nucleare.

”Pe teren, ei avansează foarte mult cu o viteză care nu este compatibilă cu supravieţuirea pe termen lung a JCPOA”, a spus oficialul, referindu-se la Planul de acţiune cuprinzător comun, cum este numit oficial acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com