Zelenski: "Suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional" VIDEO

Duminica, 30 Octombrie 2022, ora 08:56 2874 citiri
Volodimir Zelenski cere implicarea comunității internaționale pentru a întrerupe noul episod de șantaj al Rusiei FOTO Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

"Astăzi, a fost făcută o declarație destul de previzibilă din partea Rusiei - o declarație că anulează în sfârșit inițiativa vizând exportul de cereale.

Dar, de fapt, decizia lor nu este de astăzi. Rusia a început să agraveze în mod deliberat criza alimentară încă din septembrie, când a blocat circulația navelor cu alimentele noastre.

Din septembrie până astăzi, 176 de vase s-au acumulat deja pe coridorul de cereale, care nu-și pot urma traseul. Unii transportatori de cereale așteaptă de mai bine de trei săptămâni. Aceasta este o blocare absolut deliberată a Rusiei. Aceasta este o intenție complet transparentă a Rusiei de a returna amenințarea foametei pe scară largă - pentru Africa, pentru Asia.

Astăzi, peste două milioane de tone de alimente se află în mare. Aceasta înseamnă că accesul la alimente s-a înrăutățit pentru peste șapte milioane de consumatori.

Toți partenerii văd această coadă de vase creată artificial. Ei văd ce a făcut Rusia pentru a perturba inițiativa cerealelor. Ei văd că nici navele cu cereale, care sunt contractate în cadrul Programului Alimentar al ONU pentru cele mai sărace țări, nu au o oportunitate garantată de a trece prin ruta maritimă.

Rusia face totul pentru a se asigura că milioane de africani, milioane de locuitori din Orientul Mijlociu și Asia de Sud se află în condiții de foamete artificială sau cel puțin de o criză severă a prețurilor.

Ucraina a fost și poate continua să fie unul dintre garanții securității alimentare globale.

Teroarea și șantajul rusesc trebuie să piardă. Omenirea trebuie să învingă", a spus Zelenski în cadrul declarației.

Reacția Rusiei a venit după un atac cu drone marine coordonat de Ucraina împotriva navelor militare rusești în portul Sevastopol din peninsula Crimeea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News