Românul forțat să înlocuiască cu șindrilă tabla abia pusă pe acoperiș: "Vă las o somație"

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 13:43
5631 citiri
Românul forțat să înlocuiască cu șindrilă tabla abia pusă pe acoperiș: "Vă las o somație"
Imagine din Sibiu FOTO turnulsfatului.ro

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a anunțat în această toamnă mai multe controale în zona centrului istoric, șeful instituției atrăgând atenția asupra „kitsch-ului și imposturii care au ajuns în cetate”.

Unii locuitori nu cunosc reglementările și au efectuat intervenții ilegale la casă, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre schimbarea acoperișului.

În cadrul controalelor s-a vorbit mult despre „zona de protecție” și „zona construită protejată”, precum și despre materialele de construcție pe care oamenii au dreptul să le utilizeze și care sunt interzise în lucrările de reparații sau recondiționări.

Publicația Turnul sfatului a publicat dialogul dintre un locuitor al Sibiului și directorul DJC Sibiu, care a avut loc în luna octombrie pe strada Rotarilor:

"- Bună ziua. Sunt directorul Direcției Județene pentru cultură Sibiu și vreau să vă înștiințez că în centrul istoric, și faceți parte din centrul istoric, categoria A, nu este voie placarea cu tablă a acoperișului.

- Da cu ce este voie?

- Țiglă.

- Și acum ce trebuie să facem?

- Eu vă las o somație. Faceți un proiect prin care acoperiți acoperișul cu țiglă.

- Doamne, da de unde legea asta? Nu știu, lăsați informația (...) Da, dar clădirea nu e monument.

- Clădirea în sine, nu, dar ansamblul, tot centrul este sit istoric, cetatea venea până la Teclu. Că dacă era și clădirea monument erați penal.

- Și dacă nu este, atunci cum mă puteți obliga să schimb?

- Nu vă oblig eu, legea."

Zona Construită Protejată

Conform Legii 350 din 6 iunie 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, „zona de protecție” reprezintă suprafața delimitată în jurul unor bunuri de patrimoniu construit sau natural, al unor resurse ale subsolului, în jurul sau în lungul unor oglinzi de apă etc. și în care se instituie servituți de utilitate publică și de construire pentru păstrarea și valorificarea acestor resurse și bunuri de patrimoniu și a cadrului natural aferent. Zonele de protecție sunt stabilite prin acte normative specifice, precum și prin documentații de amenajare a teritoriului sau urbanism, în baza unor studii de specialitate.

Totodată, o zonă protejată este descrisă în aceeași lege ca și zonă naturală ori construită, delimitată geografic și/sau topografic, determinată de existența unor valori de patrimoniu natural și/sau cultural a căror protejare prezintă un interes public și declarată ca atare pentru atingerea obiectivelor specifice de conservare și reabilitare a valorilor de patrimoniu.

„Statutul de zonă protejată creează asupra imobilelor din interiorul zonei servituți de intervenție legate de desființare, modificare, funcționalitate, distanțe, înălțime, volumetrie, expresie arhitecturală, materiale, finisaje, împrejmuiri, mobilier urban, amenajări și plantații și este stabilit prin documentații de urbanism specifice aprobate”, se mai specifică în document.

Zonele construite protejate sunt delimitate prin PUG Sibiu din 2011, iar reglementările de care trebuie să țină cont cei care locuiesc în astfel de zone sunt specificate în Regulamentul Local de Urbanism, aferent PUG-ului, document care este publicat pe site-ul Primăriei Sibiu, transmite directorul DJC Sibiu.

Aspectul exterior al clădirilor

Referitor la aspectul exterior al clădirilor, o serie de reguli generale sunt aplicabile la toate categoriile de intervenție, cu obligativitatea obținerii prealabile a avizului Direcției pentru Cultură.

Astfel, nu sunt admise:

- imitarea stilurilor arhitecturale străine regiunii sau folosirea de materiale tradiţionale nespecifice regiunii;

- imitarea materialelor naturale, simulări de paramente cu excepţia celor istorice-artistice;

- decaparea tencuielilor de epocă;

- utilizarea tencuielilor cu ciment, tencuieli rugoase tip strop, calcio-vechio / atât la interior cât şi la exterior;

- placaje cu spărturi de marmură, plăci ceramice, cărămidă aparentă;

- utilizarea neacoperită a unor materiale care trebuie tencuite sau acoperite cu parament;

- paramente sau elemente de beton armat lăsate aparente, buciardate sau brut-decofrate decât dacă cofrajele, granulaţia şi culoarea agregatelor şi cimentului sunt avizate pozitiv în cadrul DJC;

- utilizarea în exterior a materialelor pentru constructii provizorii: azbociment, materiale plastice ş.a. utilizarea de tencuieli tip strop, calcio vechio şi cu conţinut de ciment.

De asemenea, obloanele exterioare tradiţionale din lemn se vor executa asemănător cu cele originale sau cu modele comparabile.

Se vor folosi uşi exterioare de lemn ale câror compoziţii, proporţii şi desen vor fi compatibile cu specificul clădirii. Lemnul va fi tratat sau vopsit, urmărind caracterul de epocă al edificiului. Nu se recomandă uşi prefabricate în stil rustic sau alte diverse stiluri.

Nu sunt admise utilizarea tâmplăriei metalice, din aluminiu sau materiale plastice, chiar dacă materialul protector imită materialul tradiţional și nici înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie de lemn cu dimensiuni, secţiuni, împărţiri şi sens de deschidere nespecifice.

Acoperișuri

Pentru lucrările de schimbare sau reparare a acoperișurilor, în ZCP nu sunt admise următoarele materiale:

- azbociment;

- materiale plastice;

- carton asfaltat;

- tablă.

Acoperişurile vor trebui să conserve materialele şi forma originală. Pantele vor determina alegerea materialului adecvat, fiind recomandabilă ţigla solzi de forma, culoarea şi dimensiunile celor existente. Coamele se vor realiza cu ţigle speciale prinse cu mortar de var.

Lucarnele se vor conserva în forma în care există şi se vor restaura, fara a fi înlocuite cu lucarne nespecifice şi netradiţionale; cele de lemn se vor trata cu insecticide şi fungicide şi se vor vopsi. Părţile metalice ale acoperişurilor şi racordurilor pentru scurgerea apelor pluviale executate din tablă de zinc, se vor lăcui în tente de culoare închisă. Se recomandă folosirea tablei de cupru sau a celei aramite. Nu se admite utilizarea ferestrelor de mansardă tip VELUX, vizibile din domeniul public”, se menționează în Regulamentul local de urbanism.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acoperis casa, #tabla, #sindrila, #Centrul Istoric, #lege, #somatie , #proiecte case