Cele mai eficiente tratamente pentru acneea adultului (acneea târzie)

Advertorial
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 14:41
5759 citiri
Cele mai eficiente tratamente pentru acneea adultului (acneea târzie)
FOTO: skin-med.ro

Chiar dacă suntem tentați să asociem acneea cu perioada juvenilă, din păcate nu doar adolescenții suferă de această afecțiune, ci și unii dintre adulți. Mai exact cca 30% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 25-45 ani suferă încă de acnee, conform spuselor specialiștilor clinicii Skinmed. „Recunoaştem acneea prin apariţia, pe piele, de puncte albe şi negre, papulo-pustule sau chisturi si noduli, în special la nivelul feţei, trunchiului şi al braţelor. În absenţa unui tratament corect, boala poate persista ani în şir. De aceea nu este greșit să vorbim despre acneea adultului. Există o predispoziţie genetică pentru dezvoltarea coşurilor inestetice. Nu de puţine ori moştenim secreţia crescută de sebum, tendinţa de hiperkeratinizare foliculară, producţia în exces de hormoni androgeni, reactivitatea crescută a pielii faţă de bacteriile care colonizează tegumentul.”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic, cea care ne va trece în revistă cele mai eficiente tratamente pentru acneea adultului (acneea târzie).

Ce influenţează apariţia acneei?

Stresul şi alimentaţia au o influență directă asupra acneei. Stresul se manifestă în toate bolile, inclusiv la nivelul pielii. În perioadele cu încărcătură emoţională, independent de vârsta biologică, organismul secretă cortizol şi citokine proinflamatorii în cantitate crescută, care stimulează secreţia de sebum şi accentuează leziunile de acnee.

Dieta influenţează, de asemenea, evoluţia acneei. Studii clinice au demonstrat că zahărul sau produsele lactate în exces pot agrava boala.

Alţi factori agravanţi în acnee ar fi dezechilibrele hormonale. “Dezechilibrele hormonale cu producţie crescută de hormoni androgeni favorizează apariţia acneei. Se întâmplă în Sindormul Ovarelor Polichistice, în cazul folosirii agenţilor cosmetici comedogeni sau a medicaţiei specifice (ex: corticosteroizi, testosteron). Deşi nu este o afecţiune periculoasă, acneea, indiferent de vârstă, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice şi poate menţine un climat emoţional specific, precum stimă de sine scăzută”, adaugă Dr. Amalia Anghel.

Cum tratăm acneea adultului (acneea târzie)?

Chiar dacă este o afecţiune extrem de persistentă, există tratamente eficiente disponibile. Procedurile laser pot reduce hiperseboreea, comedoanele închise și deschise, reduc dimensiunea porilor și estompează leziunile inflamatorii.

În același timp, acele micro-pulsuri de energie cauzează microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacție de vindecare, cu sinteză de colagen și elastină. Nu doar coşurile dispar, ci şi semnele, cicatricile lăsate de ele de-a lungul timpului. După consultaţie, medicul dermatolog va stabili tratamentul optim pentru fiecare pacient, un mix de terapii eficiente, de la peeling-uri cu anumite substante, la anumite topice locale si tratamente-laser, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp. “Nu există rețete universale, general valabile pentru tratamentul acestei afecțiuni și este deosebit de important să nu ne tratăm după ureche, să aplicăm topice sau rețete-băbești pe care le găsim pe internet sau despre care ne povestesc prietenii. Vizita la un cabinet dermatologic este obligatorie, deoarece tratamentele sunt personalizate în funcție de o serie de factori. Atenție, problema cea mai mare pentru oricine nu consultă un specialist este că boala se agravează, uneori cu consecințe care pot fi extrem de greu de înlăturat!”, avertizează medicul de la Skinmed Clinic.

Laserele – terapii-minune antiacnee

Laserul în acnee este acum utilizat pentru toate formele active, în combinații de tratament, la indicația medicului specialist și se poate interveni atât asupra leziunilor active, cât și asupra urmelor, semnelor pigmentate sau cicatricilor post acneice. Medicul dermatolog este cel care decide protocolul optim de tratament pentru fiecare pacient, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp.

Rezultatele apar imediat după procedură, fără reacții adverse importante. Vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp.

Tratamentele laser disponibile la Skinmed Clinic își arată eficiența în tratamentul anti-acneea adultului:

  • Laserul Clear Skin, care diminuează flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene. Se reduce, de asemenea, activitatea glandelor sebacee, care secretă sebuum în cantitate mai mică, mai fluid.
  • Laserul ClearLift. Nu numai că stimulează producția de colagen la nivelul feței și gâtului, pentru a reda pielii elasticitatea pierdută o dată cu trecerea timpului. Tratamentul reduce dimensiunea porilor și ridurile fine de pe față și gât, fiind utilizabil chiar și pe zonele sensibile.
  • CO2 Pentru că pielea conține o cantitate mare de apă, laserul CO2 este ideal pentru distrugerea leziunilor benigne ale pielii (papiloame, veruci, keratoze seboreice, hemangioame, etc.), dar și în dermatologia estetică, mai ales în tratamentul cicatricilor și pentru rejuvenare.

Dr. Amalia Anghel: „Tehnologiile laser în permanentă expansiune au reprezentat o piatră de temelie în dermatologia clasică, dar și estetică, doar cu ajutorul acestora reușim a trata unele afecțiuni, a corecta și controla probleme care pană acum nu aveau soluție, în deplină siguranță pentru pacient. Sănătatea este o stare de bine pe care acum reușim să o menținem în timp!”

Procedurile laser nu necesită pregătire anterioară a pacientului, provoacă doar un mic disconfort local sau ușoară senzație de căldură. Nu există timp de recuperare, pielea nu se înroșește sau exfoliază și de aceea pot fi făcute chiar în pauza de prânz! Pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice, pentru că nu este necesară o perioadă de vindecare.

Sfaturi pentru acneea adultului (acneea târzie)

  • Folosește o cremă hidratantă ușoară, dar nu prea grasă. Ideal să conțină ingrediente precum acid hialuronic, acizi din fructe sau retinol (vitamina A), care hidratează pielea și au și efect anti-îmbătrânire!

Poți apela și la aromaterapie pentru bolile de piele, valorificând potențialul de îngrijire a pielii al uleiurilor esențiale din produsele cosmetice pentru acasă.

  • Alege produse de curățare profesionale și compatibile cu pielea ta!
  • Dacă fluctuațiile hormonale sunt cauza acneei târzii, aceasta poate fi ușor controlată cu medicamente prescrise de un medic endocrinolog.
  • Relaxare regulată pentru trup, minte și suflet. Nu contează dacă este vorba de yoga, QiGong, o meditație ghidată sau pur și simplu să lenevești după pofta inimii sau să faci o baie parfumată cu un ulei esențial.

Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/totul-despre-acneea-la-adulti-acneea-tarzie/

De ce apare și cum se tratează acneea
De ce apare și cum se tratează acneea
Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Aproximativ 85% dintre persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 24 de ani se confruntă cu acneea, însă problema poate apărea...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acnee, #tratare acnee, #acneea adultului, #tratament acnee , #stiri sanatate