Un român trebuie să primească daune morale de 20.000 de lei pentru că a fost luat în coarne de o vacă priponită

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 04:10
4555 citiri
Un român trebuie să primească daune morale de 20.000 de lei pentru că a fost luat în coarne de o vacă priponită
Vaca era priponită pe o pășune, iar bărbartul trecea pe o potecă în momentul încidentului FOTO Pixabay

Un bărbat din județul Dolj a obținut o sentință prin care o obligă pe o consăteană, a cărui vacă l-a împuns în timp ce era priponită, să îi plătească daune morale de 20.000 de lei. Sentința Judecătoriei Filiași nu este definitivă.

Judecătoria Filiași a pronunțat în cursul lunii decembrie 2021 o primă sentință într-un dosar în care un bărbat și-a dat în judecată doi consăteni, mamă și fiu, cerându-le daune morale de 20.000 de lei. Bărbatul i-a dat în judecată pe proprietarii unui vaci pentru că, în timp ce mergea pe o potecă, vaca, priponită pe un teren pe lângă care se afla poteca, l-a împuns, provocându-i 50-55 de zile de îngrijiri medicale.

Reclamantul a arătat în proces că incidentul a avut loc în 8 mai 2020, când a plecat acasă pentru a merge la o pășune pe care erau priponite animalele sale. Pentru a ajunge la pășunea sa, bărbatul a trecut pe lângă un teren pe care era priponită vaca unor consăteni. În momentul în care a trecut pe lângă ea, vaca l-a luat în coarne pe bărbat, provocându-i răni abdominale și toracice.

În urma incidentului a fost deschis și un dosar penal pentru vătămare din culpa, dar dosarul a fost clasat. Bărbatul nu s-a lăsat și i-a dat în judecată pe proprietarii animalului în civil, cerându-le daune morale de 20.000 de lei și 10.000 de lei cheltuieli materiale efectuate din cauza incidentului.

Apărarea proprietarilor vacii

Femeia dată în judecată a arătat în proces că proprietarul vacii este fiul său, acesta fiind și cel care duce animalele la păscut şi se ocupă de îngrijirea lor.

De asemenea, femeia a arătat că în ziua incidentului vaca a fost dusă la păşunat de fiul său cel mic, a fost priponită cu un ţăruş lângă o căpiţă de fân, pe terenul proprietatea sa, în spatele casei, unde există o potecă.

Femeia a mai arătat că reclamantul nu avea ce să caute pe poteca din spatele casei sale şi dacă ar fi dorit să îşi ducă animalele la păşunat „trebuia să o ia pe drumul de acces, aşa cum procedează şi atunci când lucrează terenul ce îi aparţine”.

Decizia instanței și argumentele judecătorului

Cu ocazia procesului s-a stabilit că bărbatul și femeia dați în judecată sunt mama și fiu și că vaca aparține fiului femeii, cei doi „se gospodăresc împreună şi de vacă se îngrijește mai mult femeia.

După ce a stabilit acest lucru, judecătorul a decis că bărbatul accidentat de vacă este îndreptățit să primească daune morale 20.000 de lei. Judecătorul și-a întemeiat decizia pe articolul din Codul Civil care prevede că „proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”.

„Probele administrate nu au acreditat ipoteza apărătorului ales al pârâţilor, potrivit căruia incidentul s-ar fi datorat reclamantului, care ar fi determinat atacul animalului. Nu poate fi înlăturată răspunderea pârâţilor pentru fapta bovinei câtă vreme nu se poate reţine fără niciun dubiu că fapta acesteia a fost cauzată exclusiv de fapta victimei, din moment ce reclamantul se afla pe domeniul public ce nu suportă vreo restricţie referitoare la utilizarea lui”, se arată în sentința Judecătoriei Filiași, care nu este definitivă.

La stabilirea daunelor morale, judecătorul a ținut cont de numărul mare de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, dar și faptul că bărbatul a fost imobilizat la pat timp de mai multe luni de zile, perioadă în care a fost ajutat de familie și a suferit intervenţii chirurgicale, acuzând dureri și în prezent.

„Este fără îndoială faptul că leziunile cauzate reclamantului şi intervenţiile medicale suferite de acesta în vederea recuperării sale au produs o suferinţă fizică şi psihică considerabilă şi l-au împiedicat să-şi desfăşoare viaţa cotidiană în aceleaşi condiţii ca şi înainte”, a mai arătat judecătorul, care a obligat-o pe femeia responsabilă de paza vacii să îi achite victimei și suma de 5.100 de lei daune materiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
A fost panică, joi seară, 18 aprilie, în staţia de metrou Obor. Oamenii care așteptau să vină trenul au văzut cum un călător a căzut pe şine. UPDATE: 22:10: Potrivit Antena 3,...
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Un accident rutier soldat cu trei victime s-a produs miercuri la prânz, 17 aprilie, pe DN 1B, la Mizil, traficul în zonă fiind complet blocat. La locul accidentului a fost chemat un elicopter...
#accident, #vaca, #coarne, #daune morale , #justitie