Vinovatul găsit de judecători pentru un accident stupid pe pârtia de schi. Femeie lovită violent de un bărbat aflat pe sanie

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 22:56
5810 citiri
Vinovatul găsit de judecători pentru un accident stupid pe pârtia de schi. Femeie lovită violent de un bărbat aflat pe sanie
Judecătorul a decis ca bărbatul care a lovit-o pe femeie cu sania să plătească daune morale de 12.000 de lei FOTO Youtube (captură)

O sentință a Judecătoriei Novaci, pronunțată într-un dosar în care o femeie a cerut daune morale după ce a fost lovită în plin de un bărbat aflat pe o sanie, arată riscurile la care se supun cei care intră pe pârtiile de schi fără a respecta regulamentul de funcționare a acestora.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Novaci, o femeie accidentată pe o pârtie din stațiunea Rânca a cerut daune morale de 15.000 de lei pentru traumele suferite în urma unui accident în care a fost lovită de un bărbat aflat pe o sanie.

În proces, femeia a arătat că în 21 ianuarie 2019 a mers la munte cu mai mulți membri ai familiei sale, iar împreună cu soțul stătea în afara pârtiei de sanie, la o distanţă de aproximativ 15-20 m de limita pârtiei pentru a se uita la ceilalți membri ai grupului cum se dau cu sania.

„La un moment dat, fără a fi anunţată în vreun mod de cineva, deoarece locul unde se aflau era evident unul ce nu reprezenta nici cel mai mic pericol, a fost efectiv lovită violent din spate de către sania condusă de pârât, sanie ce efectiv a trecut pe sub picioarele şi corpul său în urma loviturii fiind aruncată efectiv în aer făcând o rotaţie completă şi apoi căzând la pământ şi lovindu-se violent de acesta, astfel încât în urma acestor lovituri şi-a pierdut cunoştinţa, fiind total inertă”, a arătat în proces avocatul reclamantei.

Femeia a arătat că în urma accidentului a avut nevoie de 55-60 de zile de îngrijiri medicale, fiind nevoită să plătească pe cineva pentru a avea grijă de unul dintre părinți, care „era într-o stare de nevoie accentuată fiind nevăzător, paralizat şi mut”.

Mai grav a fost, a arătat femeia, prejudiciul de ordin moral pentru că în urma accidentului „a ajuns o persoană infirmă, neputincioasă a se îngriji singură având sentimentul unei poveri pentru familia sa”.

Reclamanta a mai arătat că toate acestea „au fost agravate de comportamentul pârâtului, care deşi conştient că a provocat şi săvârşit o faptă gravă ce a produs consecinţe foarte grave, nu numai că nu a dat dovadă de o minimă diligenţă şi condescendenţă faţă de ea şi efectiv a ignorat persoana sa, niciodată nici la momentul accidentării dar mai ales ulterior neinteresându-se de persoana sa şi mai mult, refuzând orice contact sau discuţie cu membrii familiei sale, atitudine şi comportament ce evident nu a făcut decât să agraveze situaţia sa psihică, având efectiv nevoie de consultaţii şi tratament psihiatrie”.

Apărarea bărbatului dat în judecată

În procesul în care a fost dat în judecată bărbatul acuzat că a provocat accidentul a arătat că femeia pe care a lovit-o nu se afla la 15-20 de metri de pârtie, ci chiar pe pârtia de sanie. Bărbatul a mai arătat că „a atenţionat vocal faptul că se apropie de dumneaei, însă aceasta nu a schiţat niciun gest de a părăsi pârtia, şi, din cauza unor denivelări aflate pe pârtie, nu a mai putut să o evite”.

Bărbatul a mai arătat că a încercat să reducă pe cât posibil, chiar să evite impactul cu reclamanta, însă, „din cauza faptului că aceasta se afla pe pârtie, evitarea subsemnatei ar fi presupus rănirea altor persoane care se aflau regulamentar pe sanie, totodată rănindu-se şi el”.

Vina împărțită aproape egal

În urma probelor de la dosar, judecătorul a decis că femeia accidentată are 40 la sută, iar bărbatul de pe sanie 60 la sută din vină pentru producerea accidentului. „Instanţa constată că ambele părţi au avut o conduită culpabilă, pătrunzând pe pârtia de schi fără echipament corespunzător (schiuri sau snowboard).

Din probele administrate a rezultat că pârâtul se dădea cu sania pe pârtia de schi de la intrarea din staţiunea Rânca, pârtie omologată pentru schi, aşa cum rezultă din adresa administratorului domeniului schiabil, CTM Rânca SRL. Şi reclamanta, deşi nu folosea o sanie, se afla pe pârtia de schi, stând cu spatele în amonte. Atât reclamanta cât şi pârâtul nu aveau voie să se afle pe pârtia de schi fără echipamentul specific”, se arată în sentința Judecătoriei Novaci.

Judecătorul a mai arătat că o vină în producerea accidentului are și administratorul pârtiei, care a permis accesul săniilor pe pârtia de schi, deși acest lucru era, teoretic, interzis.

„Faptul că părţile au putut pătrunde cu sănii pe pârtie este o neglijenţă gravă din partea administratorului pârtiei. Mai mult, instanţa ia act de faptul că ambele părţi au închiriat sănii de la chiar administratorului pârtiei de schi, fiind îndrumaţi să se dea cu sania pe unde cred de cuviinţă.

Astfel, producerea accidentului nu este o întâmplare străină de culpa administratorului pârtiei care ar fi trebuit să nu permită accesul şi să se asigure că nu există persoane care pătrund pe pârtia amenajată pentru schi, punând în pericol persoanele care practică sporturi de iarnă conform normelor de conduită”, se mai arată în sentința Judecătoriei Rânca.

În urma procesului Judecătoria Novaci l-a obligat pe bărbatul aflat pe sanie să îi achite femeii accidentate daune morale în valoare de 12.000 de lei. Sentința a rămas definitivă prin neatacare.

Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
#accident, #partie, #sanie, #Ranca, #daune morale , #justitie