Părinții unei adolescente moarte au cerut daune de 5 milioane de euro. Ce le-a transmis judecătorul: ”Rolul hotărâtor îl are cunoașterea sufletului uman”

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 21:55
3715 citiri
Părinții unei adolescente moarte au cerut daune de 5 milioane de euro. Ce le-a transmis judecătorul: ”Rolul hotărâtor îl are cunoașterea sufletului uman”
Cinci milioane de euro cerute în instanță cu titlu de daune morale de rudele unei fete moarte în accident FOTO Arhivă

Rudele unei adolescente în vârstă de 17 ani, care a murit într-un accident rutier produs în Prahova, au primit daune morale în valoare de 370.000 de euro în condițiile în care suma solicitată ca reparație pentru drama trăită a fost de cinci milioane de euro.

Instanța a apreciat că suma de cinci milioane de euro ceruți ca despăgubire morală ar putea consitui o ”amendă excesivă” pentru autorul faptei și ”venituri nejustificate” pentru rudele victimei.

Accidentul care a avut ca urmare moartea adolescentei de 17 ani s-a produs în Prahova, pe DN1D, pe sensul de mers Urziceni către Albești, în seara zilei de 6 martie 2020. Fata se afla în mașina condusă de un tânăr în vârstă de 25 de ani.

În timpul unei depășiri neregulamentare și pe fondul vitezei excesive (115 km/h, pe un sector de drum cu limita maximă de viteză de 90 km/h) tânărul șofer nu a mai putut stăpâni mașina și a intrat într-un zid de beton de pe marginea drumului. În urma impactului, fata, aflată pe scaunul din dreapta față, a rămas încarcerată, fiind inconștientă în momentul sosirii echipajului SMURD. Din cauza rănilor grave, adolescenta a murit în aceeași zi la Spitalul de Urgență din Ploiești.

Șoferul, Vasile Andrei M., a fost trimis în judecată în data de 7 decembrie 2021, sub acuzația de ucidere din culpă, dosarul judecându-se pe rolul Judecătoriei Mizil, instanță care s-a și pronunțat în cauză în data de 3 ianuarie 2023. Tânărul a fost găsit vinovat, fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, 120 de zile de muncă în folosul comunității și plata unor daune morale în valoare de 370.000 de euro.

Părinții, bunicii, sora și unchii fetei de 17 ani, moarte în accident, au solicitat instanței să aprobe plata unor daune morale în cuantum de 5 milioane de euro, solicitarea acestora fiind considerată exagerată de către instanță.

Instanța din Mizil a recunoscut că valoarea unor daune morale nu este reglementată clar de legislația din România, cuantumul acestora râmânând să fie stabilit exclusiv în baza unor criterii subiective, iar ”rolul hotărâtor îl au posibilităţile de orientare a judecătorilor în cunoaşterea sufletului uman şi a reacţiilor sale”.

”Prin urmare, stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include de regulă o doză ridicată de aproximare şi subiectivism. Aceasta deoarece evaluarea daunelor morale, chiar atunci când existenţa lor este evidentă, de regulă nu se poate face prin folosirea unor criterii obiective, ci doar pe baza unei aprecieri subiective, în care rolul hotărâtor îl au posibilităţile de orientare a judecătorilor în cunoaşterea sufletului uman şi a reacţiilor sale”, se arată în motivarea instanței.

Cu privire la stabilirea cuantumului daunelor morale, ”instanţa va avea în vedere ca acesta să aibă efecte compensatorii, neputând să constituie nici amenzi excesive pentru autorul daunelor şi nici venituri nejustificate pentru victima acestora”, se arată în documentul citat.

Sentința Judecătoriei Mizil nu este definitivă. Societatea de asigurări, cât și șoferul condamnat au declarat apel la instanța superioară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Trafic blocat pe autostrada A1 în urma unui accident grav. Un microbuz s-a izbit de un TIR FOTO
UPDATE Trafic blocat pe autostrada A1 în urma unui accident grav. Un microbuz s-a izbit de un TIR FOTO
Un accident rutier grav a avut loc joi, 18 aprilie, pe autostrada A1, în zona localităţii Veştem din judeţul Sibiu. Accidentul s-a produs la kilometrul 230, pe sensul de mers Sibiu-Boiţa....
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Un accident rutier soldat cu trei victime s-a produs miercuri la prânz, 17 aprilie, pe DN 1B, la Mizil, traficul în zonă fiind complet blocat. La locul accidentului a fost chemat un elicopter...
#accident rutier, #daune morale, #daune morale accident, #Mizil , #stiri juridice