Victima unui accident mortal, vinovată în proporție de 75%. Ce pedeapsă a primit șoferul judecat pentru ucidere din culpă

Autor: N.G.
Marti, 07 Martie 2023, ora 03:25
5091 citiri
Victima unui accident mortal, vinovată în proporție de 75%. Ce pedeapsă a primit șoferul judecat pentru ucidere din culpă
FOTO Arhivă Ziare.com

Un șofer care a fost implicat într-un accident mortal nu a scăpat de pedeapsă penală, deși magistratul care a judecat dosarul a considerat că victima acestuia a fost vinovată în proporție de 75%. Conducătorul auto a fost condamnat ca urmare a faptului că mergea cu o viteză peste limita legală.

Accidentul rutier a avut loc în septembrie 2019, în orașul Ocna Mureș, județul Alba, iar o primă decizie în instanță a fost pronunțată la Judecătoria Aiud pe data de 17 februarie 2023.

Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului rutier aparține în proporție de 75% victimei și 25% șoferului. „Pentru a ajunge la această concluzie, respectiv pentru această diferențiere a gradului de culpă, instanța reține că victima se afla în stare vădită de ebrietate, nu purta articole vestimentare reflectorizante sau care să fi permis conducătorilor auto să o repereze mai facil și, cel mai important, circula aproape de axul central al drumului, pe un sector intens circulat, chiar în condițiile în care exista trotuar lateral, care putea fi ușor utilizat”, se precizează în hotărârea instanței.

De cealaltă parte, șoferului (G. A.) i se impută că a circulat cu o viteză de deplasare superioară limitei legale, de 65 km/oră.

Inculpatul a observat-o în zona mediană a benzii de circulație – la o distanță insuficientă pentru evitarea impactului – pe persoana vătămată, aflată în stare de vădită ebrietate, pe care a lovit-o cu partea din dreapta-față a autoturismului pe care îl conducea și a proiectat-o proiectată pe o distanță de aproximativ 22 de metri”, se afirmă în ancheta procurorilor.

Șoferul a recunoscut acuzațiile în cursul urmăririi penale, dar în fața instanței a încercat să acrediteze ideea că la momentul accidentului circula cu o viteză regulamentară, argumentele sale bazându-se pe faptul că ar fi rulat în viteza a 3-a.

De asemenea, a susținut că se afla în acționarea frânei în momentul imediat anterior impactului, că autoturismul pe care îl conducea funcționa cu un motor termic alimentat cu benzină și că, dacă se reține că ar fi circulat cu viteza de 65 de km/oră, trebuia ca motorul să indice 4.500 rotații/minut, ceea ce nu ar fi fost posibil.

Din reconstrucția accidentului în mediul virtual și din analiza posibilităților de evitare, raportul de expertiză a concluzionat că, la viteza de deplasare (65 km/oră) pe care a avut-o autoturismul la momentul apariției stării de pericol, șoferul nu a putut evita lovirea victimei, dar că dacă ar fi circulat cu o viteză în limita legală (50 km/oră), ar fi putut evita producerea accidentului.

Pedeapsa cu suspendarea aplicată șoferului a fost suspendată pe un termen de doi ani, perioadă în care acesta va avea obligația prestării unei munci neremunerate în folosul comunității timp de 60 de zile. Instanța a mai acordat rudelor victimei daune morale în valoare totală de aproximativ 100.000 de lei.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Un bărbat de 35 de ani a murit joi, 25 aprilie, iar fiul său de 13 ani este grav rănit, după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent de o alta. Ambii au fost găsiți inconștienți de...
#accident mortal, #Sofer, #ucidere culpa, #proces , #accidente rutiere