Șeful CFR Călători, despre vina mecanicului în accidentul feroviar din Teleorman: "A crezut că i se va pune cale liberă în timp util"

Marti, 14 Martie 2023, ora 12:45
6387 citiri
Șeful CFR Călători, despre vina mecanicului în accidentul feroviar din Teleorman: "A crezut că i se va pune cale liberă în timp util"
Imagine de la locul accidentului FOTO captură YouTube

Trei persoane au ajuns la spital, după ce mecanicul unui tren de călători nu a oprit la semnalul roșu și a intrat într-un marfar, în județul Teleorman, luni dimineață, 13 martie.

Agenţia de Investigare Feroviară Română a început o anchetă în acest caz.

Cu puțin timp înainte de ora patru dimineața, la intrarea în Roșiorii de Vede, trenul de călători Arad - București s-a apropiat de gară. Mecanicul trenului de pasageri a trecut pe lângă semnalul galben de atenționare. Acesta a văzut și că semnalul de intrare în stație, este pe culoarea roșie, însă l-a ignorat și a decis să decupleze frânarea automată, cea care ar fi oprit trenul la trecerea pe lângă semnalul roșu. În fața lui, pe aceeași linie și în același sens se deplasa un tren de marfă.

Trenul de marfă transporta mașini către Constanța. În urma impactului, marfarul a fost împins 200 de metri. Ultimele 3 vagoane au sărit de pe șine, iar penultimul vagon s-a răsturnat. Șeful CFR care a fost în inspecție la locul accidentului crede că vina este a mecanicului.

că era mai bine dacă mecanicul dormea, astfel sistemul de siguranță acționa și frâna trenul.

"Dacă nu acționa frânarea controlată, depășirea controlată, îl frânau sistemele de siguranță. El, prin activarea depășirii controlate, practic a anulat sistemele de siguranță. (...) Dacă dormea era mai bine, îl frâna sistemul de siguranță. El a depășit controlat. Exclud somnul sau socializarea. (n. red. Mecanicul a crezut) că i se va pune cale liberă în timp util să depășească trenul marfar. Între timp a ajuns marfarul din urmă și a frânat total", a declarat pentru Euronews Traian Preoteasa, directorul CFR Călători.

Sindicaliștii din domeniul feroviar spun că pe această rută sunt angajați mecanici care nu au destulă experiență și viteză de reacție.

"Pe Regionala Craiova am semnalat faptul că inexplicabil acolo se folosesc mecanici cu experiență mai mică, în loc să stea să facă serviciul și să facă experiența profesională necesară, să fie folosiți pe secția secundară Craiova – Calafat", a declarat Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Șeful CFR Călători susține că mecanicul are experiența necesară, însă nu și-a făcut datoria:

"Acest mecanic nu este un mecanic fără experiență. Are totuși patru ani de mecanică la drum, a făcut trenuri de lung parcurs, de scurt parcurs. Nu poate să-mi spună liderul de sindicat că acolo a fost un mecanic fără experiență. Este un mecanic autorizat care nu și-a făcut datoria! Nu a respectat instrucțiile în vigoare."

"Gândul celor de la Autoritatea de Siguranță Feroviară, luat în considerare pentru a face un ordin de ministru, este de reevaluare a personalului prin examinare. Practic vrem să facem un proces radical de reevaluare a pregătirii profesionale pentru personalul care lucrează în domeniul siguranței feroviare", spune Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Mecanicul trenului de călători, în vârstă de 40 de ani, nu va mai lucra pe perioada anchetei făcută de Agenția de Investigare Feroviară.

Poliția a deschis un dosar penal în acest caz pentru distrugere și vătămare corporală din culpă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Elogiu pentru Codruța Kovesi în presa din Grecia: ”Ia de coarne taurul impunității. Confruntarea abia începe”
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este lăudată de publicația elenă Eidiseis, care scrie că este soluția pentru corupția cronică ce a dus la catastrofa feroviară de la...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#accident feroviar, #Teleorman, #mecanic, #vina, #semafor, #frana , #accident