Cum a ajuns un român să fie condamnat la închisoare cu executare pentru abuz de încredere. Astfel de pedepse sunt rare

Duminica, 09 Ianuarie 2022, ora 19:51
6296 citiri
Cum a ajuns un român să fie condamnat la închisoare cu executare pentru abuz de încredere. Astfel de pedepse sunt rare
Tânărul a fost condamnat după ce a dus la fier vechi o mașina închiriată cu care a făcut accident FOTO Pixabay

Un tânăr de 26 de ani din Huedin, născut în Franța, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu executare pentru abuz de încredere. Pedepsele cu executare pentru astfel de fapte sunt rare. Judecătorul a explicat, însă, motivele pentru care a dispus ca pedeapsa să fie executată în detenție. Sentința nu este definitivă.

Judecătoria Turda a pronunțat la finele anului 2021 o primă sentință într-un dosar de abuz de încredere în care a fost trimis în judecată un tânăr de 26 de ani din Huedin. Potrivit rechizitoriului, tânărul, născut în Franța, a închiriat în 14 septembrie 2020, de la o firmă de închirieri auto, o mașină VW Golf a cărei valoare era estimată la 2.500 de euro.

După terminarea perioadei de închiriere, când mașina ar fi trebuit returnată, reprezentantul firmei de închirieri l-a contactat telefonic pe tânăr, dar acesta a tergiversat predarea mașinii. Ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Mașina, găsită la fier vechi

Patronul firmei de închirieri a depus plângere penală împotriva clientului, iar ulterior a aflat că mașina pe care a închiriat-o a fost predată unui centru de colectare a fierului vechi.

Reprezentantul firmei de colectare a fierului vechi a declarat că a ajuns în posesia mașinii după ce tânărul, pe care îl cunoștea de mai mult timp, i-a spus că are o maşină şi vrea să scape de ea.

După ce i-a indicat locul unde se află mașina, martorul s-a dus cu o macara să o ridice. Acolo a constatat că mașina nu are numere de înmatriculare, prezentând avarii la capotă, aripa stânga faţă, portierele stânga faţă şi spate,având airbagurile declanşate la volan şi în bord în partea stânga.

„După ce autoturismul în cauză a fost descărcat la centrul de colectare deşeuri, martorul i-a solicitat inculpatului actul său de identitate, apoi i-a întocmit un borderou de achiziţii şi i-a achitat suma de 300 lei pentru marfa achiziţionată. Martorul a mai arătat că l-a întrebat pe inculpat cu privire la provenienţa autoturismului, iar acesta i-a relatat că îi aparţine, că nu este furat şi nu sunt probleme cu acesta”, se mai arată în rechizitoriu.

Condamnat în lipsă la închisoare cu executare

În ciuda citațiilor emise pe numele său, tânărul trimis în judecată pentru abuz de încredere nu a fost de găsit. În urma analizării dosarului, judecătorul l-a condamnat pe tânăr la șase luni de închisoare cu executare.

„Având în vedere că inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei să îşi dea acordul cu privire prestarea unei munci în folosul comunităţii, nefiind îndeplinită condiţia prev. de art.83 al.1 lit.c/art.91 al.1 lit.c Cod Penal, pedeapsa aplicată urmează să fie executată în regim de detenție”, a explicat judecătorul de la Judecătoria Turda, unde s-a judecat dosarul în primă instanță.

Judecătorul a mai reținut că tânărul „nu este la primul contact de legea penală, fiind condamnat pentru mai multe infracţiuni contra patrimoniului persoanei în străinătate”. Pentru aceste fapte nu s-a luat, însă, în calcul recidiva, pedepsa primită de tânăr fiind de șase luni închisoare. Sentința Judecătoriei Turda nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#abuz, #incredere, #sentinta, #condamnare, #executare , #justitie
Comentarii