Avertismentul Consiliului Național al Elevilor: Hărțuirea sexuală este un fenomen des întânit, dar mușamalizat în școli

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 23:14
2287 citiri
Avertismentul Consiliului Național al Elevilor: Hărțuirea sexuală este un fenomen des întânit, dar mușamalizat în școli
CNE cere un set clar de proceduri menite să asigure intervenţia rapidă în cazurile de abuz. FOTO / Facebook CNE

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) apreciază, vineri, 22 aprilie, că s-au înmulţit cazurile de hărţuire sexuală în unităţile de învăţământ şi cere un set clar de proceduri menite să asigure intervenţia rapidă şi eficientă în cazurile de abuz sesizate la nivelul şcolii.

„În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora un profesor de 46 de ani, ce activează în cadrul Colegiului Tehnic „Simion Mehedinţi” Codlea, ar fi hărţuit sexual timp de patru ani (între anul 2018 şi anul 2022) mai multe eleve aflate în situaţii vulnerabile (...) conducerea liceului a preferat să ascundă cazul, pentru a proteja reputaţia şcolii, în detrimentul adoptării unor măsuri ce ar fi trebuit să asigure siguranţa elevilor”, a transmis, vineri, Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Elevii consideră „inacceptabile astfel de atitudini venite din partea celor care ar trebui să fie garanţii respectării legislaţiei în vigoare şi a celor care ar trebui să se asigure că elevii se află în deplină siguranţă pe parcursul şcolarizării şi constată cu stupefacţie faptul că în ultima perioadă ies la iveală tot mai frecvent cazuri în care cadre didactice adoptă un comportament eronat în relaţia cu elevii”.

Măsurile pot fi luate în cadrul proiectului „România educată”

Reprezentanţii elevilor solicită autorităţilor să elaboreze un set clar de proceduri menite să asigure intervenţia rapidă şi eficientă în cazurile de abuz sesizate la nivelul şcolii, astfel încât siguranţa elevilor şi a celorlalţi membri ai comunităţii şcolare să nu poată fi pusă în pericol sub nicio formă”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Măsurile – spun elevii – ar putea fi luate în contextul elaborării noului pachet legislativ pentru educaţie, deziderat prevăzut în proiectul „România Educată”.

Elevii consideră că, pentru a preveni astfel de cazuri de hărţuire sexuală, „este necesar ca managerii şcolari să înţeleagă cât de răspândit şi nociv este acest fenomen, şi, ca atare, fiecare director să desfăşoare analize de nevoi ale unităţilor de învăţământ pe care le conduc, care să stea la baza implementării, alături de reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, părinţilor, autorităţilor locale, serviciilor de protecţie a copilului şi a poliţiştilor responsabili de siguranţa şcolară a unor politici menite să prevină orice incident abuziv”.

Elevii vorbesc, de asemenea, despre nevoia de sprijin psiho-emoţional a elevilor care ajung, din ce în ce mai des, victime ale fenomenelor de violenţă, abuz şi bullying.

Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
#abuz sexual, #scoli, #elevi, #masuri, #Consiliul National al Elevilor , #educatie
Comentarii
Poza COOP497
COOP497
rank 1
Hărțuirea sexuală este un fenomen des întânit, dar mușamalizat