De ce nu scade prețul benzinei dacă petrolul s-a ieftinit. Prognoza unui expert în energie

Joi, 18 August 2022, ora 03:00
25334 citiri
De ce nu scade prețul benzinei dacă petrolul s-a ieftinit. Prognoza unui expert în energie
Prețul petrolului a scăzut mult, prețul benzinei mai puțin FOTO: pixabay.com

Prețul petrolului a scăzut brusc în ultima perioadă, însă această diminuare abia se vede în costurile practicate la pompă. Se pare însă că această ieftinire nu va dura foarte mult pentru că experții estimează o revenire a prețului petrolului.

Benzina și motorina sunt mai ieftine față de luna trecută și chiar față de luna aprilie a acestui an când cotația petrolului era similară cu cea de acum însă ieftirea s-a făcut mult mai lent decât ne-am fi așteptat.

Expert: Dacă leul nu se devaloriza, aveam același preț

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce a scăzut prețul petrolului acum și de ce prețul combustibililor la pompă nu scade în același ritm cu cel al barilul de petrol, deși când crește prețul acestuia, benzina și motorina se scumpesc instant.

”În primul rând trebuie să avem în vedere această situație a scăderii prețului pe piețele internaționale în ceea ce privește petrolul. Acesta este în intervalul preconizat de specialiști de 90-100 de dolari/ baril. În ultimele zile a înregistrat chiar o scădere care este pusă de analiști pe seama câtorva situații. O situație este legată de scăderea consumului în China ceea ce a făcut să existe un mic excedent pe piață care a dus la scăderea prețului.

De asemenea, există discuții, în momentul de față în ceea ce privește creșterea cantității de țiței iranian care să intre pe piața mondială. Începând din 2015 Iranului i se impusese un embargo să mai vândă țiței din cauza programului nuclear pe care îl dezvolta.

Acestea ar fi explicațiile pentru scăderea prețului petrolului din ultima perioadă sub nivelul preconizat în urmă cu 30 de zile, cu 1-3 dolari”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Pe lângă factorii geopolitici care influențează scăderea sau creșterea prețului barilului și, implicit, costurile combustibililor la pompă, este important să avem în vedere o serie de alți factori. Dumitru Chisăliță explică acest mecanism.

”Ce se întâmplă mai departe în România la pompă? Este foarte important să coroborăm aceste date: pe data de 15 august aveam la țiței exact același preț la baril pe care l-am avut și pe 10 aprilie 2022. Sunt, însă, câteva particularități.

Prețul benzinei, în 10 aprilie era 7,78 de lei/litru, iar în 15 august era 7,52 lei/litru. Putem observa, de fapt, că la același preț al barilului avem un preț mai mic al benzinei în momentul de față. Acest lucru arată că totuși lucrurile se mișcă. Este adevărat că această situație se datorează și acelui ajutor de 50 de bani/litrul de carburant care azi încă există ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului.

Un alt termen pe care trebuie să-l vedem este că, exact în aceleași zile, cursul valutar era de 4,52 de lei pentru un dolar pe 10 aprilie și 4,82 lei pe 15 august. Ceea ce vedem că scăderea prețului țițeiului cumva este în momentul de față erodată și de un curs valutar care este mai mare față de cum era în urmă cu câteva luni. Și aceasta contează. Dacă nu am fi avut o devalorizare al leului, cu siguranțp prețul la pompă era mult mai mic”, a spus expertul.

Cu cât au scăzut benzina și motorina la pompă comparativ cu luna trecută

Conform calculelor centralizate pe platforma peco-online.ro Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 6.4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 6.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 27.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se afla pe locul al 8-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croația, Ungaria, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 8 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 11 la benzină fară taxe, că fiind cea mai ieftină, după Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 17-lea în topul celor mai mici prețuri, după Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia.

De ce nu scade prețul la pompă la fel de repede cu cel al petrolului

Însă, atunci când apar informații despre ieftirea barilului de petrol, consumatorii speră să vadă prețuri mai mici și la pompă. Lucrurile nu par să fie chiar atât de simple.

”Lucrurile se mișcă, dar nu la fel de repede cum ne-am dori noi și nici la fel de repede ca în situația în care crește prețul țițeiului.

Atunci când crește prețul barilului, reflexia în ceea ce vedem noi la pompă este mult mai rapidă. De fapt aceste comportamente sunt naturale. Cei care dețin aceste stații de benzină, în momentul în care crește prețul sunt în situația de a recționa foarte rapid pentru a nu pierde bani. Iar atunci când lucrurile merg în sens invers aceștia reacționează mai încet.

Aceast comportament lent vine și ca urmare a faptului că în ultimele luni fluctuațiile nu au fost foarte mari. Au fost situații în care ne-am confruntat cu scăderi bruște dar la fel de multe reveniri bruște s-au produs la intervale de doar câteva zile.

Deci dacă ne uităm în intervalul martie până în iunie, iulie, o să vedem niște salturi foarte mari în interval de doar câteva zile. Cei care vând astfel de produse așteaptă să vadă dacă această scădere se și stabilizează.

În plus trebuie să fim conștienți că ceea ce vedem noi pe bursă nu este în raport 1:1 cu ceea ce se întâmplă cu produsele efectiv achiziționate.

În general, un vânzător de benzină, nu contează dacă este mare sau mic, își contractează anumite cantități care au un anumit parcurs, au nevoie de un anumit timp să ajungă la el, iar din acest motiv lucrurile nu se întâmplă chiar imediat. Să spunem că azi este 92 de dolari/baril.

Însă el primește cisterna pe care, conform graficului de aprovizionare a comandat-o să spunem acum două săptămâni, pe 1 august, când prețul era de 98 de dolari/baril. Astfel el ar ieși în pierdere dacă ar vinde cu prețul de azi.

În același timp, dacă ne uităm pe costurile de transport, rafinare, distribuție, etc, putem vedea că în momentul de față, dacă ne uităm la cât a fost prețul barilului pe 15 august, avem 7,58 lei la pompă, față de 7,57 lei conform estimărilor. Vedem că sunt foarte apropiate aceste valori”, este explicația expertului.

Mai scade prețul la combustibili?

Specialistul este de părere că prețul petrolului nu va rămâne pe acest trend descendent foarte mult timp. De altfel, toți experții care fac prognoze pe evoluția prețului țițeiului anticipează o revenire a trendului crescător a valorii barilului.

”Eu zic că în situația în care această tendință pe care o avem azi se va menține, adică nu neapărat va scădea prețul sub 90 dolari/barilul, dar nici nu va urca la 95-100 dolari, cred că trebuie să ne așteptăm ca într-un timp foarte scurt, prețul la litrul de benzină să scadă sub 7 lei la pompă.

Dacă în 2 săptămâni există o oarecare stabilizare trebuie să vedem acest lucru. Însă dacă prețul va avea o revenire și vom vedea o nouă tendință de creștere, nu o să avem această fericire. Pe tendințele pe care le dau diversele instituții de cercetare de prognoză pe țiței, arată că se așteaptă o revenire a prețului. Nu spune nimeni că acest trend pe care îl vedem în momentul de față va continua. Toată lumea se așteaptă ca prețul să se întoarcă spre 95-105 dolari/baril”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#a scazut benzina, #pret petrol, #plin benzina, #cat costa un plin de combustibil, #cotatii petrol, #pret motorina pompa , #petrol