Controversele legate de 8 Martie: Istorie și stereotipuri în jurul unei sărbători disputate politic

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 09:14
3340 citiri
Controversele legate de 8 Martie: Istorie și stereotipuri în jurul unei sărbători disputate politic
Afiș din perioada sovietică FOTO Twitter

Disputele cu privire la sărbătorirea sau nu a zilei de 8 martie există de zeci de ani. Unii spun că aceasta este o sărbătoare sovietică care trebuie „decomunizată”, alții că este o zi de solidaritate a femeilor, recunoscută la nivel internațional, care a apărut înainte de URSS.

Au existat mai multe motive pentru a alege această dată specială pentru a sărbători Ziua Internațională a Femeii. În 1857, femeile din industria textilă a SUA au mers la un miting la New York pentru a cere salarizare egală pentru munca lor. Demonstrația lor a fost dispersată violent de poliție.

O jumătate de secol mai târziu, în 1908, din nou la New York, femeile au ales aceeași dată pentru a-și declara dorința de a avea drept de vot. Acestea au ieșit intenționat pe 8 martie pentru a arăta legătura cu lupta pentru drepturile din industria textilă. Și de această dată, femeile au cerut condiții de muncă mai bune și să se interzică munca copiilor.

Aproape un an mai târziu, în 1909, Partidul Socialist al Americii a proclamat prima Zi Internațională a Femeii pe 28 februarie. În acel an și în următorul, activiștii de partid au organizat marșuri și greve ale femeilor.

Deja în 1910, socialiștii europeni au decis să adopte experiența colegilor lor americani. La conferința Internaționalei Socialiste de la Copenhaga, activista germană Klara Zetkin a sugerat ca ziua de 8 martie să fie Ziua internațională a luptei pentru egalitatea și emanciparea femeilor.

Pentru prima dată, ziua dedicată drepturilor femeii a avut loc pe 19 martie 1911 în Germania. Protestatarii au cerut drept de vot și de muncă pentru femei, posibilitatea de a ocupa funcții publice și de a opri discriminarea la locul de muncă. În același an, dar în zile diferite, au avut loc acțiuni în masă în Austro-Ungaria, Elveția și Danemarca. Odată cu începutul Primului Război Mondial, mișcarea femeilor s-a unit cu mișcarea pentru pace.

Prima sărbătoare convenită a Zilei Femeii pe 8 martie a avut loc în 1914, în Imperiul Austro-Ungar, Danemarca, Imperiul German, Țările de Jos, Elveția și Imperiul Rus. Cu toate acestea, data nu a devenit larg răspândită în acel moment. Feministele au dat un nou impuls răspândirii sale în anii '60 și '70. Ele au înaintat cereri pentru emanciparea cuprinzătoare a femeilor și acordarea de drepturi egale cu bărbații în orice domeniu.

Organizația Națiunilor Unite a recunoscut ziua de 8 martie ca sărbătoare în 1977, declarând-o Ziua Luptei pentru Drepturile Femeii și Pacea Internațională. Sub auspiciile organizației, în fiecare an se alege o nouă temă pentru sărbătoare. Anul acesta va fi accesul inegal la internet și tehnologii digitale.

Cum a fost sărbătorită ziua de 8 martie în URSS

În primele etape ale existenței statului, comuniștii ruși au aderat cu adevărat la agenda feministă și au proclamat emanciparea. De exemplu, a fost creată infrastructura pentru ca femeile să meargă la muncă devreme după naștere, femeilor li s-au acordat drepturi și libertăți mai largi. În acele zile, muncitorii țineau demonstrații pe 8 martie, iar sărbătoarea în sine era percepută ca fiind ziua „femei făuritoare a socialismului”. Pe atunci era chiar numită Ziua Internațională a Femeii.

8 martie a devenit sărbătoare oficială în URSS în 1921, la inițiativa revoluționarei Aleksandra Kollontai. Ideea ei a fost susținută de Vladimir Lenin. Cu toate acestea, sub pretextul luptei pentru drepturile femeilor, sovieticii, dimpotrivă, și-au împovărat și mai mult femeile, obligându-le să îmbine munca cu maternitatea fără posibilitatea de a conta pe un sprijin semnificativ.

Dar chiar în primii ani, propaganda a început să schimbe narațiunile și a mutat accentul către glorificarea maternității și consolidarea vederilor patriarhale asupra familiei. Această mișcare s-a intensificat după represiunile în masă și cel de-al Doilea Război Mondial, când statul a cerut cetățenilor o creștere a natalității. Au onorat în mod constant masculinitatea tradițională și feminitatea tradițională. Din 1965, 8 martie a fost o zi liberă în URSS.

Cum se sărbătorește 8 martie în lume

În ciuda faptului că mulți oameni consideră că Ziua Internațională a Femeii este o relicvă sovietică, recent a început să câștige din ce în ce mai multă popularitate în lume. Astfel, în SUA, întreaga lună martie este dedicată istoriei mișcării femeilor, iar președintele susține un discurs în cinstea realizărilor femeilor. În diverse țări ale lumii, pe 8 martie sunt organizate marșuri pentru drepturile femeii, au loc evenimente educaționale. Culoarea oficială a sărbătorii este violet.

Între timp, în China comunistă, pe 8 martie, guvernul a decis să scurteze timpul de lucru pentru femei. Dar, din moment ce recomandarea Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze nu are forță juridică, angajatorii o ignoră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#8 Martie Ziua Femeii, #controverse, #dispute, #politica, #URSS, #comunism , #8 martie