Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
World Cup > stiri World Cup
A   A   A

Cupa Mondiala revine in Statele Unite ale Americii

Cupa Mondiala revine in Statele Unite ale Americii
Foto: Instagram/FIFA World Cup
Candidatura comuna a SUA, Canadei si Mexicului a iesit invingatoare in cursa pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2026, prima editie cu 48 de selectionate, in urma votului exprimat de Congresul FIFA reunit joi la Moscova.

Candidatura nord-americana a primit 134 de voturi, iar cea a Marocului - 65 de voturi. Un reprezentant al federatiilor nationale nu a votat pentru nicio candidatura.

Reprezentantii celor doua candidaturi au avut cate 15 minute pentru a-si prezenta in linii mari punctele forte in fata celor 170 de membri ai Congresului FIFA reuniti la Expocentre din Moscova. Nord-americanii au subliniat ca turneul lor va genera un profit de 11 miliarde de dolari, in timp ce Marocul conta doar pe 5 miliarde de dolari.
Desi va fi primul turneu final care se va desfasura in trei tari, cele mai multe meciuri vor avea loc in SUA. Din 80 de partide, 10 au loc in Canada, 10 in Mexic si 60 in SUA. Finala este programata pe MetLife Stadium din New Jersey, fieful echipelor New York Giants si New York Jets din NFL (liga profesionista de fotbal american).

"Va multumim ca ne-ati incredintat privilegiul de a gazdui Cupa Mondiala FIFA 2026", a declarat dupa vot Carlos Cordeiro, presedintele Federatiei americane de fotbal: "Astazi, fotbalul este unicul invingator".

Cordeiro a adaugat ca turneul va genera o cifra de afaceri de 14 miliarde dolari, dintre care 11 milioane dolari vor fi profit pentru FIFA.

SUA a mai gazduit CM in 1994, Mexic editiile din 1970 si 1986, in timp ce Canada a organizat doar Cupa Mondiala de fotbal feminin din 2015.
FIFA a votat ultima oara atribuirea Cupelor Mondiale in 2010, cand fostul Comitet Executiv a incredinta gazduirea editiei 2018 Rusiei respectiv editiei 2022 Qatarului.

Conform noilor regulamente, mai transparente, fiecare membru al FIFA are acum un vot la alegerea tarii organizatoare a Cupei Mondiale.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 14:09

 Articol citit de 4504 ori

Citeste si: