Show aviatic, sambata, in Bucuresti: Cine sunt vedetele BIAS 2019 si ce acrobatii puteti vedea

Sambata, 24 August 2019, ora 10:23
5132 citiri
Show aviatic, sambata, in Bucuresti: Cine sunt vedetele BIAS 2019 si ce acrobatii puteti vedea
Foto: captura video

"Albinele Baltice" (Baltic Bees), pilotii Luca Bertossio si Jurgis Kairys, precum si acrobatiile de senzatie efectuate de catre comandantul si pilotul instructor Adrian Preda la mansa aeronavei de pasageri Airbus A318 se anunta a fi vedetele editiei cu numarul 19 a reprezentatiei aeriene Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition - BIAS 2019, ce are loc sambata pe Aeroportul Baneasa din Capitala.

Evenimentul de la Bucuresti este organizat de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), Romaero, Fortele Aeriene Romane, Aeroclubul Romaniei, Romatsa si Scoala Superioara de Aviatiei Civila.

Pe durata show-ului aviatic, spectacolul aerian va fi deschis de catre asii Aeroclubului Romaniei - Hawks of Romania, White Wings, alaturi de parasutistii formatiei Blue Wings. Hawks of Romania evolueaza cu cinci avioane Extra 300, in timp ce White Wings este formatia de doua planoare, care a facut senzatie in cadrul concursurilor internationale.

In acelasi timp, parasutistii Blue Wings vor incanta publicul de la BIAS 2019 prin desfasurarea in aer a drapelului tricolor de 400 mp. In plus, spectatorii vor asista la evolutii inedite de acrobatie individuala, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 si IAR 35.

Spectacolul va mai beneficia de prezenta Fortelor Aeriene Romane, al caror program va cuprinde manevre de maxima dificultate si numeroase elemente dificile de zbor, realizate cu aeronave militare.

Potrivit organizatorilor, aeronava NATO Awacs E-3A, din cadrul Fortei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie si Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force - NAEW&C) cu baza permanenta la Geilenkirchen (Germania), revine la show-ul aviatic din Capitala Romaniei. Aparatul are ca sarcina supravegherea spatiului aerian, dar si coordonarea tuturor celorlalte avioane aliate in diverse misiuni, transmitand informatii in timp real.

Baltic Bees ajung pe "scena aeriana" a BIAS 2019 cu manevre artistice de maxima dificultate. Echipa letona de piloti acrobati a fost creata in anul 2008 din dorinta de a participa la spectacolele aviatice internationale, la expozitii si sarbatori aviatice si pentru a promova talentul in domeniu al letonilor. Manevrele aeriene atat individuale, cat si de grup ale Baltic Bees sunt realizate cu aeronave militare.

Echipajul Baltic Bees este format din sase piloti experimentati, avand la activ mii de ore de zbor. Liderul echipei este Artyom Soloduha, un tanar pilot cu 700 de ore de zbor la activ, a carui porecla este Maverick. Manevra de zbor preferata este 'crazy bee'. Cel mai experimentat membru al echipei este Valery Sobolev, pilot instructor cu 3.500 de ore de zbor la activ, iar porecla sa este 'God Father'. Schema preferata de zbor este 'bell'. Echipajul este completat de Igor Yudkin "Major", cu 2.200 ore de zbor, Anatoly Perekriostov "Maestro", pilot cu 3.100 ore de zbor, Alexander Zarinsh "Smoke", cu 2.200 ore de zbor si cel mai nou membru al echipei, Alessandro Scorrano, pilot cu 1.500 ore de zbor.

In cadrul BIAS 2019, Baltic Bees vor evolua cu sase aeronave L-39C Albatros, folosite in principal de fortele aeriene europene.

Unul dintre invitatii speciali ai evenimentului aviatic de la Bucuresti este Luca Bertossio, in varsta de 27 de ani, campion mondial la planorism si cel mai tanar castigator al competitie Glider Aerobatics. Cu o experienta de peste 3.500 de zboruri cu planoarele Swift S1, MDM Fox, ASK21 si IS28B2, italianul detine inclusiv licenta de pilot de linie.

Tot la nivel individual, organizatorii BIAS 2019 il aduc la start, pentru a 19-a oara consecutiv, pe Jurgis Kairys, legenda a acrobatiilor aeriene. De asemenea, pe lista invitatilor se afla Valer Novac, supranumit "taticul elicopterelor' din Romania, si care transforma modelul Ka-26 utilitar intr-un elicopter de acrobatie. Novac va zbura la firul ierbii, intoarce aparatul brusc la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasa.

Unul dintre momentele speciale din cadrul show-ului aviatic este prezentat de Tarom. Individual sau insotita de avioane militare F16, aeronava Airbus A318 se va transforma intr-un aparat de acrobatie, avand-ul la mansa pe comandantul si pilotul instructor, Adrian Preda.

Fortele Aeriene ale Ungariei, aeronavele AWACS (Airborne Warning and Control System), aflate sub comanda NATO si care fac parte din sistemul Aliantei Nord Atlantice de avertizare timpurie, Aeroclubul Galeb, originar din Belgrad, precum si Aero L-29 Delfin din Slovacia sunt alte atractii programate pentru spectacolul BIAS 2019.

Editia a XI-a editie a BIAS este dedicata, in acest an, celebrarii a 50 de ani de activitate aeronautica civila a Aeroportului International "Henri Coanda" Bucuresti si 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#BIAS show aviatic Baneasa 2019, #program show aviatic Baneasa , #stiri timp liber
Comentarii
Poza Rumburak112
Rumburak112
rank 1
Arafat pregateste smurd-ul si caricioptere. vine marfa la INML
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Mi-ar fi facut placere sa vad BIAS 2019, dar ma multumesc cu