Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Weekend > timp liber
A   A   A

Peste 15.000 de participanti sunt asteptati la Festivalul Astra Multicultural de la Sibiu (Galerie foto)

Peste 15.000 de participanti sunt asteptati la Festivalul Astra Multicultural de la Sibiu (Galerie foto)
Muzeul ASTRA din Sibiu organizeaza in perioada 11-14 iulie 2019 evenimentul ASTRA Multicultural, cel mai important eveniment dedicat tuturor minoritatilor etnice din Romania.

Peste 15.000 de participanti sunt asteptati si in acest an la seria de evenimente pregatite de asociatiile etnice, precum animatii culturale, ateliere interactive, muzica si dansuri, mestesuguri si un maraton gastronomic.

Sute de sasi, sarbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei si ucrainieni isi expun la Astra Multicultural porturile traditionale, obiceiurile si gastronomia specifica.


"Prin intermediul unui eveniment de amploare nationala si internationala, cum este ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA readuce in atentia publicului patrimoniul cultural multietnic din Romania.
Patru zile vom avea aici seminarii stiintifice, mestesuguri, obiceiuri, ateliere interactive, muzica, dans si mancaruri traditionale.

Vor fi prezenti in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, alaturi de romani, sute de sasi, sarbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei si ucrainieni. Acestia vor fi reuniti intr-un maraton gastronomic la care se adauga dansurile, cantecele si mestesugurile traditionale.

Totul va fi intocmai ca in zonele etnografice si istorice de unde provin ansamblurile si artistii din program. Deviza noastra a fost, este si ramane cea sub semnul caruia se desfasoara acest eveniment: ASTRA. Uniti prin cultura!", a declarat Ciprian Anghel Stefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Un nou obiectiv in Muzeu - Biserica din Vinta, Lupsa, Alba

Sambata, 13 iulie, va avea loc punerea pietrei de temelie a Bisericii din Vinta, Lupsa, Alba, un monument adus recent in Muzeu.

Ateliere demonstrative

Pe tot parcursul ASTRA Multicultural, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 5 ateliere interactive destinate elevilor - atelier de cusut-brodat, atelier de tamplarit, atelier de pictat mobilier, atelier de decorat ceramic, atelier de morarit - Piua hidraulica si valtoare ("vaiala") si atelierul interactive Ora de joaca la Scoala din Ticera.


De asemenea, peste 100 de artisti si muzicieni reuniti in 27 ansambluri de dansuri si de cantece populare si fanfare din Romania vor intretine atmosfera in Muzeul ASTRA intre 12 si 14 iulie in cadrul Festivalului de muzica si traditii multietnice (12-14 iulie 2019).

Maratonul gastronomic multietnic va avea loc la Targul de tara si la Gospodaria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodaria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodaria saseasca de viticultori, Seica Mica, Sibiu; Gospodaria-atelier de dogari, Straja, Suceava, Zona de reconstituire a locuirii la corturi, Zona sectorului Pastorit.

Intre 12 - 14 iulie, in aceste locatii, oieri din Marginimea Sibiului, localnici din Tara Oltului si Tara Secaselor, rusi lipoveni din Dobrogea, etnici maghiari din Covasna, comunitati de slovaci din Nadlac, moldoveni si sarbi vor pregati, printre altele, preparate ca: sarmale, ciorba alba de pui, placinte pe deste, tocana de ceapa, placinta dobrogeana cu branza si stafide, cozonac Kurtos, galuste slovacesti s.a.


Actiunea este cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu, realizata cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 13 Iulie 2019, ora 07:00
 Autor:Comunicat de presa

 Articol citit de 2778 ori

Citeste si: