Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Weekend > film romanesc
A   A   A

"La Gomera'', propunerea Romaniei pentru Oscar 2020

"La Gomera'', propunerea Romaniei pentru Oscar 2020
Foto: Facebook/La Gomera / The Whistlers
Filmul "La Gomera", in regia lui Corneliu Porumboiu, este propunerea Romaniei pentru o nominalizarea la categoria "Cel mai bun lungmetraj international" de la Oscar 2020.

Pelicula, cu Vlad Ivanov in rolul principal, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectata in competitie, a primit majoritatea voturilor in sedinta Comitetului de Selectie Anuala a Filmului Romanesc pentru participarea la sectiunea "Cel mai bun lungmetraj international" a premiilor Oscar acordate de Academia Americana de Film, informeaza un comunicat RollerCoaster.

In acest an, Comitetul, numit prin Hotarare a Consiliului de Administratie al Centrului National al Cinematografiei, a fost format din Dana Duma (critic de film), Ionut Mares (critic de film), Irina Trocan (critic de film), Iulia Blaga (critic de film), Cristina Corciovescu (critic de film), Mihai Chirilov (director artistic TIFF).
Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2018 si 30 septembrie 2019 si ai caror producatori si-au exprimat optiunea de a participa la aceasta preselectie.

In acest an, Comitetul a avut de ales dintre cinci lungmetraje inscrise si declarate eligibile.

Potrivit comunicatului, Academia Americana de Film a decis, in aprilie 2019, sa schimbe denumirea categoriei "Cel mai bun film intr-o limba straina" in "Cel mai bun lungmetraj international" (Best International Feature Film), deoarece "reprezinta mai bine aceasta categorie si promoveaza o viziune pozitiva si cuprinzatoare a creatiei si artei cinematografice ca experienta universala".
"La Gomera" va avea premiera in cinematografele romanesti pe data de 13 septembrie.

Filmul, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a intrat in cursa si pentru nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film ("Oscarurile Europene"), mai informeaza comunicatul citat.

Este prima productie semnata de Porumboiu care a fost filmata si in afara Romaniei, in Spania si Singapore.

Din distributie mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazar, Sabin Tambrea, Julieta Szonyi, George Pistereanu, Istvan Teglas, Agusti Villaronga, Cristobal Pinto si Antonio Buil.

Vlad Ivanov este Cristi, un politist roman corupt, implicat intr-o afacere de 30 de milioane de euro cu Mafia. El ajunge in insula La Gomera (Spania) pentru a invata "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat il va ajuta sa il elibereze pe Zsolt (Tambrea), un traficant aflat in arest la Bucuresti si singurul din banda care stie unde sunt ascunsi banii.
"La Gomera" este scris si regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnata de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizata de Simona Paduretu, designer de costume a fost Dana Paparuz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabila cu directia artistica.

"La Gomera" este o productie 42 KM FILM in coproductie cu Les Films du Worso (Franta) si Komplizen Film (Germania) . Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Eurimages, Arte France Cinema, Film i Vast, Filmgate Films (Suedia) si Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, in asociere cu MK2 Films, Arte France si WDR.

Producatori sunt Marcela Mindru (Ursu) si Patricia Poienaru. Coproducatori sunt Sylvie Pialat, Benoit Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach si Maren Ade, alaturi de Sean Wheelan, Anthony Muir si Peter Possne.
Cele cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria "Cel mai bun lungmetraj international", vor fi anuntate pe 13 ianuarie 2020. Cea de a 92-a editie a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.
Facebook ShareTweet
 Luni, 26 August 2019, ora 11:34

 Articol citit de 1608 ori

Citeste si: