Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Weekend > cele mai noi filme
A   A   A

Cinepolitica 2018: coruptie, jihadism, negocieri istorice, cenzura pe internet si povesti despre supravietuire in Berlinul nazist

Cinepolitica 2018: coruptie, jihadism, negocieri istorice, cenzura pe internet si povesti despre supravietuire in Berlinul nazist
Foto: In The Fade / Diane Kruger, Numan Acar
Sapte dintre cele mai noi si apreciate filme cu tema politica se regasesc in competitia Festivalului International de Film Cinepolitica 2018, care va avea loc intre 18 - 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco si Institutul Balassi din Bucuresti.

Festivalul va fi deschis de proiectia celui mai nou film regizat de Fatih Akin, "In intuneric" / "In The Fade", o puternica drama inspirata de crimele xenofobe ale unui grup de neonazisti germani, premiat la Cannes si Globurile de Aur.

Competitia celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Cinepolitica reuneste cele mai noi si premiate filme cu tema politica, de la propunerea Bulgariei la Oscar pana la Marele Premiu al Juriului pentru documentar la Sundance. Printre acestea se regaseste si "The Cleaners", un documentar despre oamenii care decid ce vedem pe internet.
"The Cleaners" (regia Moritz Riesewieck, Hans Block), documentar nominalizat la Sundance 2018 in sectiunea World Cinema, aduce in discutie un subiect extrem de actual: adancurile universului online.


Cei doi autori ai filmului fac o incursiune in lumea celor care sunt contractati sa filtreze si sa elimine continutul nepotrivit publicat pe internet.

Desi aceasta comisie obscura de evaluare actioneaza, la prima vedere, cu cele mai bune intentii, inlaturand materiale violente sau pornografice, in realitate, marile companii sau cercuri de influenta politica platesc moderarea pe care o fac acesti filtranti digitali pentru a manipula informatii, a restrictiona dreptul la libera exprimare sau pentru a cenzura in mod direct voci indezirabile.
"The Reports On Sarah And Saleem" (regia Muayad Alayan), castigator al Premiului Publicului la Festivalul de la Rotterdam, expune aventura extraconjugala dintre un palestinian si o femeie israeliana.


Relatia dintre acestia capata o dimensiune politica neinchipuit de periculoasa in momentul in care sunt surprinsi in locul si la momentul nepotrivit.

Consecintele sunt mult mai grave decat destramarea casniciilor lor. Desi la inceput cazul pare prezentat asemeni unui cliseu occidental de adulter descoperit intamplator, regizorul reuseste sa deturneze intreg firul narativ catre un conflict politic epic.

In "The Summit" (regia Santiago Mitre), thrillerul politic nominalizat la Cannes 2017 in sectiunea Un Certain Regard, Hernan Blanco, presedintele argentinian nou ales in functie, se confrunta cu o provocare formidabila atunci cand problemele geopolitice si neglijarea familiei se ciocnesc in timpul unui summit extrem de important pentru America Latina privind comertul cu petrol. Filmul a fost catalogat de critici ca fiind un melanj de drama shakespeariana si thriller hitchcockian.
Din competitia Cinepolitica 2018 mai fac parte si "Gloria", propunerea Bulgariei la Oscar 2018, (regia Kristina Grozeva si Petar Valchanov), o parabola sociala ce exploreaza coruptia si diferentele de clasa din Bulgaria contemporana, "Of Fathers and Sons" (regia Talal Derki), o privire intima in intimitatea unei familii de fundamentalisti islamici, "The Oslo Diaries" (regia Mor Loushy si Daniel Sivan), un documentar memorabil care ne prezinta culisele acordului de pace istoric dintre Israel si Palestina, si "The Invisibles" (regia Claus Raefle), o docu-drama despre supravietuirea a patru tineri evrei in Berlinul nazist.


Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte).
Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Parteneri institutionali: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale

Eveniment sustinut de Radio Guerrilla.

Parteneri media: AaRC.ro, Catavencii, Carturesti, Cinefan.ro, DinFilme.ro, IQads, Moviecore.ro, Movienews.ro, Noizz.ro, Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Ziare.com, Ziarul Metropolis.

Site-ul festivalului: www.cinepolitica.roPagina de Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Luni, 16 Aprilie 2018, ora 12:20

 Articol citit de 852 ori

Citeste si: