Au inflorit bujorii de stepa de la Zau de Campie (Mures), singurul loc de pe continent unde au supravietuit

Duminica, 26 Mai 2019, ora 13:34
18273 citiri
Au inflorit bujorii de stepa de la Zau de Campie (Mures), singurul loc de pe continent unde au supravietuit
Foto: Facebook / REZERVATIA NATURALA - Bujorul de Stepa - Zau De Campie

Au aparut deja primele flori ale bujorilor de stepa (Paeonia tenuifolia) in Rezervatia botanica de la Zau de Campie, judetul Mures, singurul loc din Europa in care aceasta floare a supravietuit, iar in doar cateva zile au fost inregistrati peste 2.000 de turisti veniti sa ii vada, insa numarul acestora va creste considerabil pana la perioada in care se va atinge inflorirea maxima.

Bujorii de stepa de la Zau de Campie infloresc in perioada aprilie-mai, uneori pana in iunie, si raman infloriti doar sapte zile, au o inaltime intre 10 pana la 30 de centimetri si au florile de culoarea rosu aprins, fapt ce le confera un farmec unic.

"In timpul saptamanii trecute au fost multi vizitatori, dar in special duminica a fost o adevarata explozie, nu ne asteptam la asa ceva. Cred ca duminica au fost sute de oameni. Am cateva ajutoare - pentru weekend-ul care vine ne pregatim mai bine, vor fi Sarbatorile Pascale si se anunta vreme buna, cu soare, asa ca voi avea mai multi voluntari, fiindca va fi maximul de inflorire al bujorilor. Am luat niste banda pentru delimitarea aleilor pe care se va putea circula, am luat si fluiere, ca sa putem avertiza oamenii sa nu intre aproape de bujori, fiindca toata lumea e tentata sa intre sa isi faca poze.

De la prima inflorire am avut peste 2.000 de persoane, au fost foarte multi, parcarea de la strada era plina, lumea pe poteca abia daca incapea (...) Primele doua flori le-am inregistrat in data de 9 aprilie. Anul acesta a fost cumva diferit fata de anii trecuti, a fost o primavara mai capricioasa, cu ploi, temperaturi mai scazute si asta a facut ca perioada de inflorire sa se intinda si speram sa tina cat mai mult zilele urmatoare. Temperaturile au fost mai joase, insa pe miercuri-joi vor fi zile cu soare, chiar spre sfarsitul de saptamana. Bujorii au inceput infloreasca si in rezervatia de sus, unde sunt atacati de gandacul paros, care ne face probleme in ultimii ani, fiind mai aproape de padure. Nu putem folosi insecticide fiindca am ucide si alte vietati, acum am instalat niste capcane, care s-au dovedit a avea efect, niste vase mici, colorate in albastru, cu apa si solutie de spalat vasele. Pana acum am prins multi daunatori", a declarat Ciprian Cenan, custodele rezervatiei.

De cand a preluat rezervatia, la sfarsitul anului 2017, Ciprian Cenan a incercat sa planteze seminte de bujor in partea dreapta a rezervatiei, unde este mai rar, iar unele chiar au rasarit, insa pana la inflorire dureaza 5-7 ani, in parcela situata in josul drumului, iar in rezervatia de sus, de pe deal, dureaza intre 8-10 ani, fiind altitudinea mai mare si un pic mai rece.

Rezervatia de la Zau de Campie este situata pe cel mai inalt loc din lume la care aceasta planta s-a adaptat, adica la peste 450 de metri, lotul de jos, iar

diferenta de nivel pana la lotul de sus este de circa 25-30 de metri.

Faptul ca bujorul de stepa nu a disparut complet i se datoreaza lui Marcu Sancraianu, care a descoperit modul in care planta trebuie ingrijita pentru a nu se pierde: dupa ce aceasta arunca florile, nu trebuie taiata.

Rezervatia de bujori de stepa de la Zau de Campie a fost dezvoltata datorita efortului de peste 60 de ani depus de regretatul custode onorific Marcu Sancraianu, care i-a ingrijit pana la varsta de 91 de ani, continuat apoi de ucenicul acestuia, Octavian Calugar, din 2008 pana in luna septembrie 2017, cand a fost rapus de o boala de inima, iar din 2017, custode onorific a devenit Ciprian Cenan.

Bujorul de stepa este o planta extrem de firava si din acest motiv a disparut din Europa - daca este rupt, bujorul moare in cateva minute.

Secretul florii

Secretul dainuirii si inmultirii acestor flori i-a fost transmis de Marcu Sancraianu ucenicului sau, Octavian Calugar, iar acesta l-a dat mai departe lui Ciprian Cenan: in fiecare an, in luna iunie, bujorul isi termina ciclul de inflorire, isi pregateste samanta, iar custodele o urmareste foarte atent cand ajunge la maturitate si o recolteaza cand aceasta are o culoare maronie spre negru.

Procesul trebuie sa fie foarte exact in privinta recoltarii semintei, nu trebuie recoltata nici prea devreme, nici prea tarziu, iar de la plantare pana la inflorirea bujorului este o perioada extrem de lunga, cuprinsa intre 7 si 14 ani, in functie de altitudinea la care e plantata. Daca samanta nu este recoltata la momentul oportun, bujorul arunca samanta din capsulele in care o tine si nu mai poate fi recoltata.

Povestea bujorului

Rezervatia mureseana este situata la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Campie si a fost infiintata in 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul scolii romanesti de botanica, iar suprafata initiala era de 2,5 hectare. Regretatul Marcu Sancraianu a extins suprafata rezervatiei la 3,5 hectare, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cei care l-au cunoscut pe Marcu Sancraianu au auzit si povestea nasterii pasiunii sale pentru bujori. Potrivit povestii, totul a inceput in ziua de 10 mai 1923, de Ziua Regelui, cand oamenii au iesit la iarba verde. La petrecere, a fost invitat si academicianul Alexandru Borza, care a povestit despre aceste flori, iar Marcu Sancraianu, care isi insotea tatal - primar al comunei Zau de Campie - a ascultat cu atentie povestea profesorului. Acesta a spus ca, in momentul in care profesorul si-a exprimat temerea ca bujorii de la Zau ar putea disparea, a exclamat 'Nu te teme!', iar lumea din sat s-a amuzat pe seama lui. Abia cativa ani mai tarziu oamenii din sat au inceput sa-l ia in serios, intrucat se deplasa zilnic la rezervatie pentru a ingriji florile.

Din acel moment, Marcu Sancraianu si-a dedicat viata gingaselor flori si a invatat din carti, desi avea doar sase clase, cum sa ingrijeasca bujorii de stepa. Aproape zi de zi de atunci - mai ales in perioada de inflorire si de insamantare - pana in anul in care s-a stins din viata, la varsta 91 de ani, Marcu Sancraianu a fost langa florile sale si a avut grija sa-si pregateasca din timp un ucenic la fel de devotat, pe Octavian Calugar, care a preluat treptat custodia rezervatiei.

In Rezervatia de la Zau de Campie sunt doua loturi: lotul A, declarat gradina botanica, in 1932, de academicianul Alexandru Borza, cel care a infiintat si Gradina Botanica din Cluj-Napoca. Prin Hotararea Consiliului de Ministri din anul 1932, rezervatia de sus (de pe deal - n.r.), de 2,5 hectare, a fost declarata gradina botanica. Rezervatia lotul B, cu suprafata de un hectar, a fost declarata gradina botanica in 1959-1960.

In rezervatia de sus, de 2,5 hectare, inainte de 1950 erau sub 10.000 de exemplare, la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, iar in rezervatia de jos, care are un hectar, sunt peste 30.000 de exemplare.

Primele semnalari despre bujorul de stepa de la Zau de Campie au fost facute in anul 1846, cand floarea a fost expusa la Viena, intr-un ierbar, cu ocazia prezentarii florei Transilvaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#rezervatie bujor stepa Zau Campei , #timp liber