Actorul Virgil Andriescu, Premiul pentru Intreaga Cariera la Gala Premiilor Gopo 2020

Comunicat de presa
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:43
14217 citiri
Actorul Virgil Andriescu, Premiul pentru Intreaga Cariera la Gala Premiilor Gopo 2020

Actor de teatru, film si televiziune, Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera la cea de-a 14-a editie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, la Teatrul National din Bucuresti.

In cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate si a colaborat cu regizori consacrati precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu si Nae Caranfil.

Nascut in 1936 la Botosani, Virgil Andriescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" (promotia 1963, clasa Alexandru Finti).

Imediat dupa absolvire a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, iar din 1965 la Teatrul de Drama din Constanta.

De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor Ovidius din Constanta si Odeon din Bucuresti.

A interpretat o larga paleta de roluri in zeci de spectacole de drama si comedie, pe mai multe scene din Romania, printre cele mai importante fiind Cain, din "Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa" de Horia Lovinescu si Macbeth din piesa omonima de Shakespeare.

In cinema a debutat in 1968, in coproductia romano-maghiara, regizata de Karoly Makk, "Frumoasele vacante"/ "Bolondos vakacio", acumuland in palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care sase principale in filme artistice de lungmetraj, si alte peste 30 de roluri din care sapte principale in filme de televiziune.

Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum "Labirintul" (Serban Creanga, 1980), "Orele unsprezece" (Lucian Bratu, 1985), "Luminile din larg" (Stelian Stativa, 1986), "Umbrele soarelui" (Mircea Veroiu, 1986), "Priveste inainte cu manie" (Nicolae Margineanu, 1993) si "Punctul zero" (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar si colaborari cu regizori precum Andrei Blaier ("Fapt divers", "Batalia din umbra", "Vacanta cea mare", "Divort... din dragoste"), Lucian Pintilie ("Balanta"), Dan Pita ("Pas in doi") si Nae Caranfil ("E pericoloso sporgersi").

Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, Premiul Pentru Intreaga Cariera, a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici ai filmului romanesc: Marin Moraru (2009), Draga Olteanu-Matei (2010), Ion Besoiu (2011), Iurie Darie (2012), Mitica Popescu (2013), Radu Beligan (2014), Coca Bloos (2015), Constantin Draganescu (2016), Ion Dichiseanu (2017), George Mihaita si Vladimir Gaitan (2018), Ileana Stana Ionescu (2019).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizata de Asociattia pentru Promovarea Filmului Romanesc impreuna cu Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului Nattional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti si Babel Communications.

Sponsori principali: Apa Nova, Banca Transilvania, Cellini, Mercedes-Benz

Sponsori: AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, MAC

Parteneri: IQOS, Melkior, Intercontinental

Servicii profesionale oferite de: PwC

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media: Europa FM, A List Magazine, AaRC.ro, Adevarul, Revista BIZ, Cinemagia, Cinemap, Culturaladuba.ro, Films in Frame, Libertatea, IQads, Movienews.ro, OK! Magazine, SMARK, Liternet, Urban.ro, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti

Website: https://premiilegopo.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC5IUzz82im_--Jvh-hDBT0w

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Virgil Andriescu actor, #Virgil Andriescu Premiu Gopo, #Premiile Gopo , #film romanesc