Zeci de mii de soferi din Marea Britanie au dat in judecata Volkswagen si cer daune

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:50
8610 citiri
Zeci de mii de soferi din Marea Britanie au dat in judecata Volkswagen si cer daune
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Volkswagen "a trisat" reglementarile europene privind emisiile, menite "sa salveze vieti", prin instalarea unor dispozitive care permit manipularea emisiilor (Dieselgate), au declarat la Inalta Curte din Londra soferi britanici care au cumparat masini diesel Volkswagen, Audi, Seat si Skoda, transmite BBC.

Zeci de mii de soferi britanici au actionat in instanta grupul german Volkswagen, deoarece a folosit un soft pentru a eluda standardele de emisii poluante.

Reprezentantii Volkswagen au declarat ca "isi vor apara viguros pozitia".

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce, in septembrie 2015, a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (din care 1,2 milioane in Marea Britanie) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Pana acum, VW a platit peste 30 de miliarde de euro pentru amenzi, costuri cu rechemarea la service si solutionarea juridica a plangerilor.

In Marea Britanie plangerile au fost depuse in 2016, dar acum avocatii soferilor sustin "ca s-a ajuns la un moment decisiv in tribunal".

Gareth Pope, de la firma de avocatura Slater and Gordon, care reprezinta peste 70.000 dintre cei aproape 90.000 de reclamanti, a declarat inaintea audierilor: "Acest proces va stabili odata pentru totdeauna daca VW a instalat in vehicule dispozitive care manipuleaza emisiile si va fi o piatra de hotar pentru incercarile clientilor de a trage la raspundere Volkswagen in Regatul Unit".

Recent, procurorii germani i-au acuzat pe directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, si pe presedintele Hans Dieter Poetsch, de manipularea bursei in privinta scandalului emisiilor.

Cei doi, alaturi de fostul director general Martin Winterkorn, sunt acuzati ca in mod intentionat nu i-au informat la timp pe investitori de impactul financiar al scandalului. Din acest motiv, ei au influentat in mod necorespunzator pretul actiunilor companiei, a precizat procuratura din Braunschweig.

Avocatul lui Diess sustine ca directorul general nu ar fi putut anticipa turbulentele de pe pietele financiare si si-a efectuat in continuare atributiile. Winterkorn a demisionat la cateva zile dupa izbucnirea scandalului. In 2017, el le-a declarat autoritatilor ca nu a stiut mai devreme de manipularea emisiilor.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#proces Volkswagen, #scandal emisii Volkswagen , #scandal