Cartelul impostorilor: 20 de ani de pacaleli ale industriei auto din Germania

Luni, 24 Iulie 2017, ora 19:01
21953 citiri
Cartelul impostorilor: 20 de ani de pacaleli ale industriei auto din Germania

Dieselgate la Volkswagen? Un joc de copii fata de scandalul care scutura din temelii industria auto germana. Acuzatiile de formare a unui cartel sunt dezastrul suprem pentru bransa odata considerata mandria tarii.

Putem fi siguri ca weekendul trecut s-au inrosit liniile telefonice intre Wolfsburg, Stuttgart, Munchen, Ingolstadt si Zuffenhausen. Poate ca s-a reunit un grup de lucru, poate ca s-au intalnit direct sefii intre ei. Undeva, in secret. Pentru ca astfel de reuniuni au fost mereu secrete. Indiferent de ce tema era vorba: acoperisuri pentru decapotabile sau eliminarea emisiilor nocive. Timp de 20 de ani: pacaleli, amagiri, camuflari. Spre dezavantajul clientilor, impreuna impotriva concurentei.

Un nou calendar

De la sfarsitul saptamanii trecute, pentru industria auto germana a intrat in vigoare un nou calendar. In comparatie cu noul scandal, Dieselgate de la VW a fost un joc de copii. Chiar daca nu este inca nimic dovedit clar, pentru ca Oficiul antimonopol si autoritatile europene abia au inceput sa analizeze documentele incriminante, un lucru este deja clar: acuzatiile de constituire a unui cartel reprezinta sperietoarea suprema pentru bransa auto germana, considerata odinioara mandria Republicii Federale.

Producatorii auto incearca acum in graba maxima sa salveze ce nu mai poate fi salvat: Daimler si Volkswagen s-au autodenuntat la Bonn si Bruxelles, cu speranta ca vor scapa de pedepse daca vor fi considerati ca factori cooperanti in desfasurarea anchetei.

Renume ruinat

Poate ca vor reusi sa evite astfel penalitati financiare majore, dar renumele bransei este oricum ruinat. VW, Daimler si BMW: mandria Germaniei. Dar cine se mandreste cu niste trisori? Oricum, dupa scandalul de la Volkswagen legat de falsificarea datelor privind respectarea normelor de poluare, increderea in partile bune ale industriei auto germane scazuse considerabil, pe masura ce au crescut mereu temerile ca in afacere ar putea fi implicati si alti constructori auto germani. Dar noile acuzatii anuleaza toate eforturile facute intre timp la Wolfsburg, Stuttgart si altundeva de a mai salva ceva din imaginea marilor concerne auto germane.

Raspundere sociala?

Primele reactii ale acestora arata cat de grea a fost lovitura primita de ele prin iesirea la iveala a acuzatiilor de monopol: nu luam pozitie fata de niste speculatii, au spus la unison BMW, Daimler si VW. Doar BMW a respins acuzatiile ca s-ar fi alaturat celorlalti producatori in manipularea datelor privind noxele.

Altfel, remarcam pagube totale pentru intreaga bransa, aici se va alege cu adevarat praful in cele ce urmeaza. Un sector laudat de toti, care ar asigura salariile si bunastarea a 800.000 de oameni; de care depinde existenta a sute de mii de familii, a numeroase orase si localitati, dependente de concernele auto sau de producatorii de piese de schimb din regiunile lor.

Sefii marilor companii auto nu au ratat nicio ocazie sa se laude ca sunt perfect constienti de responsabilitatea sociala care le revine: ce porcarie! Nimic nu a fost adevarat!

Gata cu sprijinul de la guvern

Si guvernul german joaca un rol greu in acest mega-scandal. Cabinetul de la Berlin - in frunte cu cancelarii federali - a oferit mereu sprijin politic bransei auto germane atunci cand Bruxellesul mai inasprea legile privind normele poluante sau cand chinezii mai decideau cate o cota noua in ceea ce priveste numarul automobilelor electrice. Se scotea atunci sperietoarea desfiintarii a mii de locuri de munca iar concernele auto erau anuntate de sus ca pot face mai departe ca inainte, ca guvernantii s-au ocupat de reglementarea situatiei. Dar acum trebuie sa urmeze o distantare clara a politicului. Iar bransa auto se poate gandi ca va pierde chiar acest aliat major, care nu va dori ca imaginea sa sa fie asociata cu cea a unor impostori.

Ce se va alege de IAA?

O prima proba a acestor relatii se va face saptamana viitoare, la asa-numitul summit Diesel. Acolo ar trebui sa se discute cum pot fi implementate gratis sisteme de reducere a poluarii generate de automobilele cu motoare Diesel, pentru a evita interdictii de intrare a acestora in centrele oraselor germane. Probabil ca tema va fi abandonata de Berlin, care va veni acum cu alte prioritati la discutii.

Si toata lumea se intreaba ce se va alege de Targul Auto de la Frankfurt de peste cateva saptamani? Cum se vor prezenta acolo marii producatori germani? Isi vor pune cenusa in cap? Sigur ca nu.

Si va rosti cancelara Merkel discursul de deschidere a targului, asa cum a facut-o in ultimii ani fara exceptie? Va imparti ea din nou scena cu acesti impostori? Cu doar zece zile inainte de alegerile federale? Greu de crezut pe moment ca asa ceva este macar posibil.

Henrik Bohme (os), redactia economica a Deutsche Welle

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Dieselgate cartel Germania, #cartel auto Germania , #scandal
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Dieselgate la Volkswagen ??? dar VW se vinde mai puternica dupa
Poza tasuca
tasuca
rank 1
infractorii astia periculosi sunt prietenii lui Stan filogermanul