Romania si Rusia, o relatie de 140 de ani esuata in suspiciune, inghet si un joc de-a soarecele si pisica

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 16:50
27932 citiri
Romania si Rusia, o relatie de 140 de ani esuata in suspiciune, inghet si un joc de-a soarecele si pisica
Foto: Hepta.ro

Reprezentantii Rusiei sunt extrem de activi in Romania, dar au o problema, aceea ca la nivelul opiniei publice e larg raspandita ideea ca Moscova reprezinta o amenintare - si asta din cauza Tezaurului disparut, pentru exportul comunismului, pentru ocupatia militara de pana in 1958 si pentru subtilizarea Basarabiei.

Politica Rusiei din era Putin s-a intors exact la abordarea agresiva din anii de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Aceasta atitudine superioara a Moscovei fata de Romania e atat de puternic receptata de mentalul colectiv incat toti cei care sustin noua politica expansionista a lui Vladimir Putin au o misune dificila. Foarte dificila.

Printre ei se afla si Valeri Kuzmin (foto, alaturi de presedintele Klaus Iohannis), 65 de ani, un diplomat apreciat la Moscova, fost ambasador al Rusiei la Chisinau si care din 2016 si-a inceput misiunea diplomatica la Bucuresti.

Valeri Kuzmin are aerul unui profesor de matematica nu prea intelegator cu limitele elevilor sai. In interviurile si aparitiile publice, pe langa mesajul diplomatic nu intotdeauna bine calibrat, domnia sa transmite si faptul ca e dispus sa repete la infinit ca scutul de la Deveselu e o amenintare pentru Rusia, desi niciodata oficialii NATO, cei din SUA sau din Romania nu au vorbit despre acest sistem in alti termeni decat ca despre unul defensiv.

Gafa facuta de actualul minstru al Apararii Mihai Fifor (PSD) trebuie considerata o exceptie.

Un dialog al surzilor si o schimbare de strategie

In 2018 se implinesc 140 de ani de relatii diplomatice intre Rusia si Romania, iar raportul dintre cele de doua tari se afla la nivelul "aproape inghetat", cum s-a exprimat un reprezentant al diplomatiei romanesti.

Desi Rusia are o serie de sustinatori in Romania care fac asta din oportunism, din nostalgie dupa perioada comunista sau pentru ca urmaresc anumite interese materiale, mesajele reprezentantilor Moscovei se lovesc de un zid construit din suferintele prin care au trecut romanii provocate de "marele prieten de la Rasarit", cum era descris URSS de propaganda comunista.

"Intre noi si Rusia se desfasoara un dialog al surzilor. Domnul ambasador vine la intalnirile cu partea romana inconjurat de un alai de diplomati, ne tine un discurs in care ne cearta amical, noi zambim, apoi pleaca si noi ne vedem de treaba", descrie un reprezentant al Ministerului de Externe intalnirile cu domnul Kuzmin.

Reprezentantii Moscovei inteleg ca pe cale oficiala o noua perspectiva a relatiilor cu Romania nu poate incepe decat de la sensibila discutie despre restituirea Tezaurului confiscat, partea ramasa in Rusia fiind estimata la trei miliarde de dolari.

Economia romaneasca a crescut mult in ultimii 30 de ani, iar PIB-ul (Produs Intern Brut) pe cap de locuitor e la mica distanta de cel al Rusiei. In 2018, Romania va inregistra un PIB de 26.500 dolari/locuitor, iar Rusia 27.800 dolari/locuitor, conform "The World Factbook".

Romania nu mai depinde decat intr-o mica masura de importurile de gaze rusesti, iar aceasta realitate economica ofera diplomatiei romanesti posibilitati nenumarate de a evita cu succes presiunile venite dinspre Rusia.

Politica de astazi a lui Vladimir Putin in ce priveste Romania este asemanatoare cu cea aplicata de URSS in timpul Razboiului Rece statelor occidentale - Foto: Hepta.ro

Pentru a iesi din acest punct mort in ce priveste relatiile cu diplomatia romaneasca, ambasadorul Kuzmin a fost obligat sa largeasca mult peisajul relatiilor ruso-romane, "facand numeroase vizite in tara, folosind bunavointa unor oameni politici din teritoriu, ambasadorul se intalneste cu reprezentanti ai consiliilor judetene, ai primariilor, cu profesori universitari", a spus un reprezentant al Ministerului de Externe care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Ce urmareste diplomatia rusa in Romania

Strategia Rusiei este de a construi in Romania un paienjenis de asociatii "cu nume lungi si greu de retinut", cum povestea acelasi diplomat, cu scopul de a crea o serie lunga de evenimente in care sa fie implicati cat mai multi oameni, astfel incat mesajul Moscovei sa fie transmis si auzit.

Politica lui Vladimir Putin fata de Uniunea Europeana, deci si fata de Romania, e una prin care urmareste sa distruga increderea oamenilor, sa-i determine sa se indoiasca de ceea ce vad si aud in jur astfel incat, la momentul potrivit, sa considere mesajul venit de la Moscova ca o posibilitate de luat in calcul.

"Cred ca diplomatia rusa functioneaza inca la fel ca in secolul XX, pe principiul geopolitic cum ca toate statele din jur trebuie sa obtina aprobarea Moscovei pentru a face sau a nu face ceva in domeniul securitatii. E aceeasi atitudine dominanta care s-a manifestat in perioada Uniunii Sovietice", a declarat jurnalistul rus Andrei Soldatov, intr-un interviu pentru Ziare.com, descriind strategia politicii externe promovate de Kremlin.

Data de 15 octombrie 1878 este considerata a fi ziua in care incep relatiile diplomatice dintre Rusia si Principatele Romane. E anul in care Imperiul Tarist recunoaste independenta Principatelor Unite in urma victoriei aliantei ruso-romane asupra Imperiului Otoman.

La acea data, ambasadorul rus D.F. Stuart ii inmaneaza scrisorile de acreditare viitorului rege Carol I.

Un memorandum anuntat e un memorandum nesemnat

Astazi, la 140 de ani, reprezentantii Rusiei defileaza prin Romania cu Corul Armatei Rosii, tinand spectacole pentru nostalgicii comunismului, solicitand 65 de lei pentru cel mai ieftin bilet.

"Ne-au cerut sa-i lasam pe cei din cor sa intre in tara fara vize, aceste spectacole fiind considerate de catre ambasada ca un schimb cultural. Le-am spus ca asa ceva nu e posibil atata vreme cat vand bilete", a declarat un diplomat roman sub protectia anonimatului.

Dupa accidentul aviatic din 2016 cand 64 de membri ai corului si-au pierdut viata, formatia a fost refacuta si si-a reinceput turneele prin Romania - Foto: Hepta.ro

La 140 de ani de la inceputul relatiilor diplomatice dintre Romania si Rusia, ele au ajuns un joc de-a soarecele si pisica in care rolurile se schimba cu rapiditate.

Reprezentantii Rusiei se grabesc sa anunte cu surle si trambite prin vocea doamnei Maria Zaharova, purtator de cuvand al Ministerului de Externe Rus, ca intre aceasta institutie si Universitatea din Craiova s-a incheiat un "memorandum de diplomatie", orice ar insemna acest document. La scurt timp de la aparitia comunicatului, conducerea universitatii neaga informatia: "Universitatea din Craiova nu a semnat si nu intentioneaza sa semneze niciun memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe".

Un alt caz controversat a fost calatoria din luna mai a acestui an a lui Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, la "International Legal Forum", desfasurat in Sankt Petersburg sub patronajul lui Vladimir Putin. Atunci, Ministerul de Externe al Romaniei i-a trimis o alerta domnului Dorneanu, dar acesta n-a tinut cont de ea.

Un alt mic "conflict inghetat" se desfasoara in aceste zile intre un reprezentant al Primariei Sectorului 2, e vorba de viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL) si Gabriela Firea, primarul general, pentru modificarea denumirii Parcului Tolbuhin. Dan Cristian Popescu sustine ca Gabriela Firea (PSD) refuza sa schimbe numele parcului care-l "onoreaza" pe unul dintre comandantii Armatei Rosii pentru ca "asculta ordine primite de la Kremlin".

Ce e deranjant la Romania din perspectiva Rusiei? NATO, Uniunea Europeana si sanctiunile

"Ei (reprezentantii Ambasadei Ruse - n.red.) impart invitatii catre toate entitatile, noi alergam dupa ele si le spunem celor care le primesc ca nu e in regula sa accepte o bursa de studii in Crimeea", descrie diplomatul roman relatia complicata cu reprezentantii oficiali ai Moscovei prezenti in Romania.

Evenimentul de sarbatorire a celor 140 de ani de relatii diplomatice a fost pe masura celor de acum, desfasurandu-se intr-un cadru restrans.

La Ministerul de Externe a fost organizata "o expozitie cu documente de arhiva": "La eveniment a participat secretarul de stat pentru relatii interinstitutionale Maria Magdalena Grigore...

In discursul sau, secretarul de stat a evocat principalele momente din istoria bilaterala, precum razboiul ruso-romano-turc, dobandirea independentei Romaniei si stabilirea relatiilor diplomatice dintre statul roman si Imperiul Tarist. Totodata, a subliniat ca dezvoltarea relatiilor bilaterale trebuie sa se bazeze pe o agenda constructiva si pragmatica, care sa tina cont de interesele fiecarei parti.

La eveniment au participat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin, diplomati rusi si romani, reprezentanti ai mediului academic cu preocupari in domeniul istoriei relatiilor romano-ruse", se arata in comunicatul oficial al partii romane postat pe site-ul Ministerului de Externe.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, a tinut si el un discurs: "...seful misiunii diplomatice ruse a mentionat caracterul traditional prietenos al relatiilor dintre popoarele tarilor noastre, subliniind contributia decisiva a Imperiului Rus in eliberarea teritoriului Romaniei moderne de sub jugul otoman, impreuna cu sprijinul pe toate planurile fata de aliatul sau pe parcursul Primului Razboi Mondial.

Ambasadorul a mentionat ca exista si astazi un potential impunator pentru cooperarea reciproc avantajoasa, care ramane nerealizat din cauza politicii de sanctiuni a Uniunii Europene impotriva Rusiei. In ciuda semnarii Tratatului privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Moscova si Bucuresti cu un an inainte de aderarea Romaniei la NATO, numeroase domenii reciproc avantajoase pentru astfel de cooperare au fost inghetate si, in majoritatea cazurilor, nu din vina Federatiei Ruse", se arata in comunicatul publicat de Ambasada Rusiei la Bucuresti.

Din cele doua luari de pozitii oficiale se observa stadiul "de inghet" al relatiilor diplomatice dintre Romania si Rusia, se remarca iritarea Moscovei cu privire la legatura puternica dintre Romania si Uniunea Europeana, dar si nervozitatea fata de apartenenta noastra la NATO.

Ce ar însemna pentru România restituirea Tezaurului aflat la ruși. Explicațiile ministrului Economiei, după cererea oficială a Parlamentului European
Ce ar însemna pentru România restituirea Tezaurului aflat la ruși. Explicațiile ministrului Economiei, după cererea oficială a Parlamentului European
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea a vorbit vineri, 5 martie, despre importanța restituirii tezaurului românesc care se află la ruși. „Eu cred că,...
Traian Băsescu, dezvăluiri despre adevărata valoare a tezaurului României aflat la ruși. Ce i-a spus Putin când a fost la Moscova
Traian Băsescu, dezvăluiri despre adevărata valoare a tezaurului României aflat la ruși. Ce i-a spus Putin când a fost la Moscova
Fostul președinte Traian Băsescu a dat detalii despre tezaurul naţional al României, în ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să îl restituie...
#Putin Romania Rusia, #relatii diplomatice Romania Rusia, #tezaur romania rusia, #ambasador Rusia Romania , #Rusia
Comentarii