Ce inseamna pentru Vladimir Putin inca sase ani de putere absoluta la Kremlin? Cum va fi afectata lumea?

Marti, 20 Martie 2018, ora 07:07
9839 citiri
Ce inseamna pentru Vladimir Putin inca sase ani de putere absoluta la Kremlin? Cum va fi afectata lumea?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele in exercitiu a fost votat de peste 55 de milioane de alegatori dintr-un total de 110 milioane de cetateni rusi aflati pe listele electorale. A primit sustinerea a 76,6% dintre cei prezenti la urne la o participare la vot de 67,47%.

In 2018, au iesit la vot mai multi alegatori decat in 2012, precedentul scrutin prezidential. Atunci participarea a fost de 65%.

Tinta electorala a lui Vladimir Putin a fost 70/70, cum singur a declarat. Adica si-a propus sa obtina un procent de peste 70% din totalul voturilor exprimate, ceea ce a reusit, si o participare la vot de peste 70%, obiectiv ratat.

In Rusia, alegeri cu tombole si fara Opozitie

Victoria fara drept de apel a venit in urma unei mobilizari fara precedent a autoritatilor. Multi cetateni rusi au fost obligati de angajatori sa se duca la vot si sa fotografieze buletinul sau sa-si faca selfie in cabina.

In fata multor sectii s-au organizat tombole pentru alegatori si autobuzele au asigurat transportul la urne in multe localitati de pe teritoriul Rusiei. Toate acestea s-au intamplat in conditiile in care principalului opozant al lui Putin i s-a interzis sa candideze, e vorba de liberalul Alexei Navalni.

Vladimir Putin este cel mai popular politician din Rusia. Ar fi castigat un nou mandat de presedinte in orice conditii, dar a pus la cale toata aceasta strategie pentru a face parada de puterea lui si pentru a prezenta lumii forta cu care domina politica Rusiei.

Si, cu toate acestea, puterea lui n-ar fi avut niciun fel de legitimitate daca nu mima un proces democratic, ceea ce s-a si intamplat.

Mici diferente si o coalitie occidentala antiPutin

Dar Vladimir Putin din 2018 nu mai are niciun fel de legatura cu cel din 2012. Astazi, liderul de la Kremlin este izolat pe plan international. Un nou val de sanctiuni a venit din SUA. Tentativa de eliminare a spionului Serghei Skripal in Marea Britanie a provocat o reactie dura a Theresei May, reactie la care au aderat si Emmanuel Macron, presedintele Frantei, dar si Angela Merkel, cancelarul Germaniei. De voie, de nevoie, Donald Trump a trimis si el un puternic mesaj de sustinere a Marii Britanii in cazul atacului cu substanta chimica.

Cetatenii rusi au votat masiv pentru Vladimir Putin, oferindu-i un nou mandat de sase ani la Kremlin - Foto: Hepta.ro

"Duminica, odata cu victoria zdrobitoare din alegeri, Putin a obtinut spectacolul electoral pe care si-l dorea. Asa ca acum stie ce urmeaza, tensiuni in crestere cu Occidentul. In saptamanile care au condus la realegerea lui Putin pentru inca sase ani la putere, presedintele a facut putine referiri la planuri concrete pentru reforme interne majore. El a prezentat, totusi, noi arme fantastice, in timp ce televiziunea controlata de stat a intensificat campania despre presupusele amenintari pe care le reprezinta Statele Unite si aliatii sai pentru Rusia", a scris Washington Post, comentand alegerile de duminica.

Amenintarile continua, dar mult mai temperate. Razboiul Rece merge inainte

Uniunea Europeana si NATO nu mai au nicio speranta ca liderul rus isi va modifica politica amenintatoare la adresa statelor occidentale, noul razboi rece fiind in plina desfasurare.

Vladimir Putin a luat-o pe o cale fara intoarcere, iar influenta lui va creste doar in cazul in care institutiile europene nu vor reusi sa se reformeze, iar diplomatia SUA va esua in a pastra si a dezvolta parteneriatul cu Uniunea Europeana. NATO e un element cheie in ce priveste asigurarea securitatii statelor membre.

Exista si indicii ca Vladimir Putin vrea sa scape de izolarea internationala si sa faca compromisuri in ce priveste relatia cu Occidentul. Intr-un interviu acordat postului de televiziune american NBC, cu doua zile inainte de alegeri, Vladimir Putin a dat asigurari ca nu va folosi armele nucleare pentru a ameninta alte state.

"Exista doua motive pentru care am decide o riposta cu forte de disuasiune nucleara: un atac nuclear asupra Federatiei Ruse ori un atac conventional asupra Federatiei Ruse, dat fiind ca ameninta existenta statului", a declarat Vladimir Putin.

Adrian Nastase, lipsit de influenta in Romania, devine sustinator al lui Vladimir Putin

Dar, cu toate aceste interventii, liderii europeni nu vor mai cadea in capcanele intinse de Vladimir Putin, fiind putine sanse ca relatiile cu Rusia sa se dezghete atata vreme cat acesta se va afla la conducere.

"E de asteptat ca, in noul mandat, Vladimir Putin sa faca putine schimbari in ce priveste strategia sa de a reconstrui Rusia ca putere globala, limitand, in acelasi timp, reformele economice de la nivelul tarii. Avand in vedere perioada lunga de cand se afla la putere, multi se asteapta sa inceapa o lupta in interiorul elitei Kremlinului pentru alegerea succesorului sau", scrie New York Times.

In ce priveste Romania, calatoria lui Adrian Nastase, fost premier si lider PSD, la Moscova a facut ceva valva in presa, dar nu reprezinta decat un gest minor, Adrian Nastase fiind un politician care a facut inchisoare pentru coruptie si care, acum, nu are niciun fel de credibilitate si influenta.

E ciudat ca oficiali rusi s-au afisat cu un lider nepopular in Romania, cum e Adrian Nastase, acesta laudandu-se ca s-a intalnit cu Alexander Grushko, adjunctul ministrului de Externe, Seghei Lavrov. Faptul ca Adrian Nastase e bagat in seama la Moscova poate fi si o veste buna pentru Romania din perspectiva ca se confirma la nivel oficial ca niciun reprezentant al statului roman nu urmareste sa aiba relatii speciale cu Putin si niciun lider politic important nu are pe agenda dezvoltarea unor relatii privilegiate cu un stat nedemocratic cum este, astazi, Rusia in regimul lui Putin.

Adrian Nastase, fostul premier al Romaniei, s-a aflat la Moscova in duminica alegerilor, intalnindu-se cu oficiali rusi din linia a doua - Foto: Hepta.ro

"Am avut placerea sa-l reintalnesc... (pe) Alexander Grushko, recent numit adjunct al ministrului Lavrov, vechi diplomat, reintors dupa o lunga activiate la misiunea rusa de pe langa sediul NATO din Bruxelles. Discutiile au atins numeroase subiecte, pornind de la noul model al ordinii mondiale, de la situatia noua in Marea Neagra, de la temele sensibile, cunoscute, din relatiile bilaterale - privite din ambele unghiuri - de la alegerile prezidentiale de duminica, sau 'incidentele' de la Londra si efectele lor internationale", a scris Adrian Nastase pe blogul sau.

Vladimir Putin va fi presedintele Rusiei pentru viitorii sase ani, iar alegerea sa cu votul a peste 55 de milioane de cetateni rusi poate insemna ca acesta va incerca sa modifice Constitutia pentru a avea dreptul sa candideze din nou in 2024. Dar si sase ani in politica turbulenta a lumii de azi pot insemna foarte, foarte mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Putin Rusia alegeri, #Putin presedinte Rusia, #Putin spion Marea Britanie, #Adrian Nastase Putin Moscova , #Rusia