Viktor Orban merge azi in SUA. Trump a fost avertizat ca democratia s-a erodat in Ungaria

Luni, 13 Mai 2019, ora 08:17
6696 citiri
Viktor Orban merge azi in SUA. Trump a fost avertizat ca democratia s-a erodat in Ungaria
Foto: Facebook/Orban Viktor

Reprezentanti importanti ai democratilor si republicanilor din Senatul american i-au comunicat, vineri, presedintelui Donald Trump ingrijorarea in legatura cu "traiectoria democratica descendenta" a Ungariei, inaintea vizitei la Washington a premierului Viktor Orban.

Presedintele Donald Trump urmeaza sa il primeasca, luni, pe seful Guvernului de la Budapesta.

"In ultimii ani, democratia din Ungaria s-a erodat in mod semnificativ. ... Sub Orban, procesul electoral a devenit mai putin competitiv si sistemul judiciar este din ce in ce mai controlat de stat", se arata intr-o scrisoare adresata liderului de la Casa Alba de presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului Jim Risch si de democratul Bob Menendez, membru in aceeasi comisie, transmite AFP.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de senatorul republican Marco Rubio si de democrata Jeanne Shaheen.

Mai multi membri democrati din Camera Reprezentantilor, in frunte cu presedintele Comisiei pentru afaceri externe, Eliot Engel, i-au cerut presedintelui Trump sa anuleze intalnirea cu Viktor Orban, invocand ingrijorari similare, precum si comentariile antisemite si xenofobe ale politicianului ungar.

Liderul nationalist de la Budapesta a avut dese conflicte cu UE pe tema campaniilor anti-imigratie si a reformelor judiciare interne, precum si neintelegeri cu administratia presedintelui democrat Barack Obama referitor la ceea ce criticii sai afirma ca reprezinta o erodare a valorilor democratice de catre guvernul sau.

Senatorii americani s-au declarat, de asemenea, foarte preocupati de relatia stransa dintre Ungaria, partenerul NATO, si Rusia, amintind ca Budapesta nu a reusit sa isi diversifice resursele energetice, pe langa cele furnizate de Moscova, si a permis Rusiei sa profite de sistemul sau de vize pentru a evita sanctiunile SUA.

Ei au calificat relocarea Bancii Internationale de Investitii de la Moscova la Budapesta "un exercitiu de proiectare a puterii de catre Rusia", mentionand de asemenea decizia deranjanta a Budapestei de a refuza cererea SUA de extradare a doi dealeri de arme, pe care i-a trimis in schimb sa se bucure de libertate la Moscova.

Senatorii i-au cerut presedintelui Trump sa transmita aceste ingrijorari in cadrul intalnirii cu premierul Orban si sa sublinieze sprijinul acordat de SUA poporului ungar.

Oficialii Casei Albe nu au raspuns imediat la solicitarea de comentarii in legatura cu scrisoarea adresata de senatori.

Un inalt oficial de la Casa Alba a declarat, insa, presei ca vizita premierului Ungariei face parte din strategia administratiei Trump de re-angajare in Europa Centrala si de Est, prin care se incearca incurajarea colaborarii si a angajarii statelor din aceasta regiune in relatia cu NATO si cu vecini precum Ucraina.

"Sensul acestei intalniri urmareste pur si simplu consolidarea relatiei strategice dintre aliati ... nu neaparat desfiintarea tuturor chestiunilor de pe agenda bilaterala, ceva ce facem constant in ultimii doi ani", a declarat sursa citata de AFP.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#vizita Orban Trump , #premier Ungaria
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Il doare in pix pe Viktor Orban ca o mana de Sorosisti de la
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
Iar pe Donnie il doar fix in pix ...